Rusija šalje pomoć u Ukrajinu unatoč upozorenju Zapada

tačno.net
Autor/ica 12.8.2014. u 09:28

Rusija šalje pomoć u Ukrajinu unatoč upozorenju Zapada

Ukrajina javlja da je Rusija na granici nagomilala 45 tisuća vojnika, a NATO tvrdi da postoji “visoka vjerojatnost” moskovske vojne intervencije na istoku susjedne države, ondje gdje snage službenoga Kijeva već potiskuju proruske separatiste

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da Rusija šalje konvoj pomoći istočnoj Ukrajini unatoč poruci Zapada da ne bi smjela humanitarnom pomoći prikrivati invaziju.

Ukrajina javlja da je Rusija na granici nagomilala 45 tisuća vojnika, a NATO tvrdi da postoji “visoka vjerojatnost” moskovske vojne intervencije na istoku susjedne države, ondje gdje snage službenoga Kijeva već potiskuju proruske separatiste.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u telefonskome je razgovoru s Putinom u ponedjeljak bio otvoren. “Predsjednik Barroso poručio mu je da ne krene u jednostranu vojnu akciju u Ukrajini, ni s kakvim izgovorom, pani humanitarnim”, kaže se u priopćenju Komisije.

Kremlj taj razgovor drukčije interpretira i jasno kaže da će Moskva poslati pomoć rusofonoj istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da podupire dolazak humanitarne misije, ali i objasnio kako to mora biti međunarodna akcija pod okriljem Crvenoga križa, te da uz Rusiju mora sudjelovati i Europska unija.

Porošenko je rekao da međunarodni plan podupire i američki predsjednik Barack Obama s kojim je telefonski razgovarao u ponedjeljak.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 12.8.2014. u 09:28