Rusija ograničava vojne letove SAD preko svog teritorija

Mirjana Rakela
Autor/ica 30.12.2017. u 08:35

Rusija ograničava vojne letove SAD preko svog teritorija

Rusija planira ograničiti američke vojne izviđačke letove preko ruskog teritorija prema Sporazumu o otvorenom nebu od 1. januara kao odgovor na ograničenje ruskih letova nad Sjedinjenim Državama koje je nedavno najavio Washington.

Nova ograničenja koja Rusi uvode onemogućit će da SAD koristi određene ruske zračne baze, navodi se u saopćenju ruske državne novinske agencije RIA Novosti, koja citira dužnosnika ruskog Ministarstva vanjskih poslova Georgija Borisenka.

Prema novim ograničenjima, Rusija neće dopustiti korištenje svoje tri zračne baze za noćne letove američkih izviđačkih aviona, citira ruska agencija Interfax izjavu Marija Zaharove, glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i bio je jedan od niza ugovora o kontroli naoružanja radi unapređenja povjerenja i transparentnosti, jer je odnos nuklearnih supersila promijenjen nakon završetka Hladnog rata.

Međutim, u junu ove godine su Sjedinjene Države optužile Rusiju za kršenje sporazuma zbog ograničavanja američkih letova preko ruske enklave u Kaljingradu u istočnoj Europi, te su najavili ograničenje ruskih izviđačkih letova preko američkog teritorija počevši od 1. januara.

Kaljingrad je jedna od najmoćnijih ruskih regija, dom baltičke flote i raketa kratkog dometa razmještene kao odgovor na američki sustav proturaketne obrane u Europi za koji Kremlj tvrdi da potiče novu utrku u naoružanju.

Oko Kaljingrada, koji je najzapadniji ruski teritorij u Evropi, razmještene su dodatne snage NATO i ruske vojske, a to što graniči s članicama NATO-a Poljskom i Litvom, potencijalno ga čini mjestom sukoba.

Pritužbom da Rusi ograničavaju američke letove preko toga područja, američki mediji su izvjestili kako će Sjedinjene Države uvesti restrikcije koje bi trebale stupiti na snagu 1. januara prema ruskim misijama nad Aljaskom – gdje se nalaze presretači koji čine dio američkog raketnog štita i Hawaii – baza američke pacifičke flote.

Ograničenja nadzora u okviru Sporazuma o otvorenom nebu posljedica su toga što obje strane optužuju jedna drugu da krše jedan drugi sporazum, onaj o srednje dometnim nuklearnim raketama iz 1987. godine.

Navodi se da stavljanje novih ograničenja na izviđačke letove iznad Rusije traži i otkazivanje “nekih bilateralnih sporazuma s američkom stranom” i da je obaviještena američka misija pri Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi.

“Američke akcije povrijedile su Sporazum o otvorenom nebu. Pozivamo naše kolege iz Sjedinjenih Država da prekinu s time i započnu depolitiziranu potragu za uzajamno prihvatljivim rješenjima koja se odnose na sporazum“ citira se Zakharova.

Američki dužnosnici ogovaraju da će biti spremni promijeniti stav o restrikcijama “ako se Rusija vratiti obvezama iz Sporazuma o otvorenom nebu”.

slobodna evropa

 

Mirjana Rakela
Autor/ica 30.12.2017. u 08:35