Rusija na pragu potpunog prekida odnosa sa SAD-om

tačno.net
Autor/ica 15.8.2022. u 07:32

Rusija na pragu potpunog prekida odnosa sa SAD-om

foto: TASS

U Moskvi se nadaju da Sjedinjene Američke Države razumiju da ako Kongres Rusiju proglasi “državnim sponzorom terorizma”, odnosi dviju zemalja mogu biti zaboravljeni, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova.

“Ako još nisu, shvatit će sigurno. Toliko smo usmeno razgovarali o tome, a bilo je i pisanih komentara, koji su čak prevedeni na engleski. Sve je već mnogo puta rečeno”, istaknula je Zakharova u emisiji “Večer s Vladimirom Solovjovom”, odgovarajući na pitanje shvaćaju li SAD da u slučaju takvog koraka odnosi mogu biti zaboravljeni.

Komentirala je i razmjenu državljana dviju zemalja, rekavši da je Moskva spremna razmjenu obaviti profesionalno, ali ako SAD umjesto konkretnih koraka nastavi s intrigama i špekulacijama, Amerikanci moraju potražiti odgovore od Washingtona.

“S ruske strane sve je spremno. Ali ako se američka strana nastavi baviti ovim strašnim političkim spletkama i spletkama, onda neka američki građani vide ko su krivci”, rekla je Zakharova.

Prethodno je rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je tokom telefonskog razgovora s američkim državnim tajnikom Anthonyjem Blinkenom šef ruske diplomacije Sergej Lavrov pozvao tajnika da se vrati režimu “tihe diplomatije” u vezi s razmjenom zatvorenika, bez špekulacija i nametanja.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 15.8.2022. u 07:32