Rohani: Dogovor o nuklearnom programu stvar je meseci, a ne godina

tačno.net
Autor/ica 26.9.2013. u 07:46

Rohani: Dogovor o nuklearnom programu stvar je meseci, a ne godina

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je za Vašington Post da se nada da će sporazum sa svetskim silama o nuklearnom programu Teherana postići u roku od tri do šest meseci. Rohani je rekao da bi rok za postizanje dogovora trebalo da bude stvar meseci, a ne godina.

Iran je spreman da pregovara o spornom nuklearnom programu, rekao je Rohani ističući da Teheran nema šta da krije.

Rohani je, u razgovoru sa urednicima u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, rekao da Iran mora da bude obazriv u otpočinjanju novih odnosa sa SAD, posle tri decenije zamrznutih odnosa.

Američki državni sekretar Džon Keri i novi iranski ministar spoljnih poslovaMohamad Džavad Zarif pridružiće se u četvrtak kolegama iz Velike Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije na sastanku u sedištu UN na marginama zasedanja Generalne skupštine UN. Domaćin sastanka biće visoka predstavnica EU Ketrn Ešton.

Rohani je, u govoru na Generalnoj skupštini UN, rekao da njegova zemlja “nije apsolutno nikakva pretnja svetu”.

Iran tvrdi da ima pravo da obogaćuje uranijum i negira tvrdnje da radi na razvoju atomskog oružja.

Američki predsednik Barak Obama je na Generalnoj skupštini UN rekao da želi značajan sporazum sa Iranom ukoliko on bude radio na otklanjanju međunarodne zabrinutosti zbog svog nuklearnog programa. Istovremeno je portparol Bele kuće Džej Karni rekao novinarima:

“Ono što smo čuli od predsednika Rohanija, mislim da odražava interes da se napravi napredak u rešavanju ovih veoma ozbiljnih problema koje Iran ima u vezi sa programom nuklearnog oružja i zato smo veoma zainteresovani da testiramo te namere Irana da se konflikt reši diplomatskim putem”.

Obama je bio spreman da se sretne sa Rohanijem na marginama Generalne skupštine UN, ali su američki zvaničnici naveli da Iran je odbacio takvu mogućnost navodeći komplikacije.

Poslednji sastanak visokih zvaničnika dve zemlje održan je 2007. godine, kada su se neformalno sastali tadašnji američki državni sekretar Kondoliza Rajs i bivši iranski ministar Manučer Motaki na međunarodnom samitu u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik.

Rohani se smatra relativno umerenim političarom u Iranu i izabran je u junu za predsednika nakon tvrdokornog Mahmuda Ahmedinedžada.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor/ica 26.9.2013. u 07:46