Rivlin: Antisemitizam – zlo koje se može naći svuda

tačno.net
Autor/ica 30.11.2018. u 09:27

Rivlin: Antisemitizam – zlo koje se može naći svuda

Rivlin je kritizirao saradnju s neofašistima nakon što je Netanyahu pohvalio desničarske čelnike u Austriji i Mađarskoj.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin izjavio je da je antisemitizam “zlo koje se može naći svuda – lijevo i desno, među nacionalistima i religioznima”, ocijenivši da je borba protiv antisemitizma nemoguća stvaranjem koalicija s neofašističkim pokretima.

Izjavio je to nakon što je premijer Izraela Benjamin Netanyahu pohvalio desničarske čelnike u Austriji i Mađarskoj zbog borbe protiv antisemitizma, za koji je rekao da ga danas potiču “ekstremna ljevica i radikalne islamske grupe”, prenosi Beta.

“Vidio sam (premijera) Viktora Orbana u Mađarskoj. On je otvorio centar protiv antisemitizma. Vidio sam (kancelara) Sebastiana Kurza u Austriji; on je upravo održao konferenciju o antisemitizmu i to je ohrabrujuće”, rekao je Netanyahu.

Izraelski predsjednik, međutim, rekao je da je neofašizam “apsolutno nekompatibilan” s principima i vrijednostima Izraela.

“Ne možete reći: ‘Poštujemo Izrael i želimo odnose s vašom zemljom, ali mi smo neofašisti'”, rekao je Rivlin.

Suprotni stavovi

Iznio je da se susreće s predsjednicima i premijerima koji mu ponekad kažu da moraju sarađivati s pokretima poput tih da bi izgradili koalicije, a i da su to, iako neofašisti, također “veliki poštovaoci Izraela”, na šta im on kaže da to “apsolutno nije moguće”.

Rivlin smatra da je odbacivanje neofašističkih pokreta način borbe protiv antisemitizma i da, kao predsjednik Izraela, neofašistima kaže da su “persone non grata u državi Izrael”. Također kaže da je to konkretna izjava protiv antisemitizma, jer se njome jasno poručuje da je važno i sjećanje i da se neće s njima praviti kompromis, prenijeli su izraelski mediji.

Anketa provedena u sedam evropskih zemalja otkrila je da četvrtina Evropljana smatra da Jevreji imaju isuviše utjecaja na privredu i finansije. Osim toga, više od trećine anketiranih kaže da ne zna dovoljno o holokaustu.

Trećina ispitanika rekla je da Jevreji koriste holokaust da bi ostvarili svoje ciljeve i istakli svoje stavove.

Rivlin smatra da se protiv toga valja boriti jačanjem sjećanja i pridržavati se historijskih činjenica, a da Izrael mora sarađivati s drugim zemljama u borbi protiv ksenofobije i diskriminacije, čija je antisemitizam varijanta.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 30.11.2018. u 09:27