Rim: Izricanje presude Silviju Berluskoniju

tačno.net
Autor/ica 1.8.2013. u 07:36

Rim: Izricanje presude Silviju Berluskoniju

Advokati bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija zatražili su u srijedu od Vrhovnog suda da odbaci optužbe za utaju poreza.

Presuda u ovom slučaju je od ključne važnosti za budućnost bivšeg premijera, kao i za budućnost italijanske krhke koalicione vlade. Žalbeni sud je saslušao argumenta Berluskonijevog advokatskog tima u slučaju Mediaset.

Presuda petorice sudija neće biti izrečena prije četvrtka, javljaju agencije.

Berluskoni, koji je bio premijer u tri mandata i senator, suočen je s kaznom kućnog pritvora ili rada u korist zajednice umjesto zatvorske kazne, jer ima 76 godina. On je u oktobru prošle godine prvobitno bio osuđen na četiri godine zatvora, ali je ta presuda automatski bila smanjena na osnovu zakona o amnestiji iz 2006. godine.

Njegovo medijsko carstvo Mediaset napravilo je brojne poreske malverzacije, navodi se u prvobitnoj presudi. Sud je Berluskonija nazvao “tvorcem čitavog sistema utaje poreza”.

S obzirom da je Berluskonijeva stranka desnog centra Narod Slobode (PDL) dio italijanske vladajuće koalicije, zemlja se suočava s političkom neizvjesnošću ukoliko mu bude zabranjeno obavljanje političkih aktivnosti.

Slobodna Evropa

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 1.8.2013. u 07:36