Ratno stanje u Baltimoreu: Spaljeno 19 zgrada i 144 vozila, tisuće policajaca rastjerivale prosvjednike

tačno.net
Autor/ica 29.4.2015. u 09:44

Ratno stanje u Baltimoreu: Spaljeno 19 zgrada i 144 vozila, tisuće policajaca rastjerivale prosvjednike

Smrt 25-godišnjeg Freddija Graya obnovila je raspravu o odnosu policije prema pripadnicima drugih rasa koja je pokrenuta smrću nenaoružanih crnih mladića koje su prošle godine u Fergusonu u Missouriju te u New York City usmrtili bijeli policajci

Tisuće policajaca i pripadnika Nacionalne garde u noći na srijedu rastjerivale su dimnim bombama i papar sprejevima prosvjednike koji se nisu razišli nakon uvođenja policijskog sata.

Prosvjednici su noć prije, u najgorim nemirima u SAD-u posljednjih godina, spalili u Baltimoreu 19 zgrada i 144 vozila.

Prosvjednike su nadlijetali helikopteri a na ulicama su bila oklopna vozila. Većina je ipak ispoštovala policijski sat uveden u utorak na tjedan dana od 22 do 5 sati ujutro.

Nekoliko stotina prosvjednika ipak se suprostavilo policijskom satu ostajući nakon 22 sata na križanju koje je dan ranije bilo poprište pljačke i sukoba s policijom.

Policija ih je rastjerala gumenim mecima, dimnim bombama i papar sprejevima i tijekom noći uhitila je desetak osoba.

Nasilje je izbilo u ponedjeljak nakon pokopa crnog mladića koji je 19. travnja preminuo nakon što je u policijskom pritvoru pretrpio ozljede kralješnice.

Smrt 25-godišnjeg Freddija Graya obnovila je raspravu o odnosu policije prema pripadnicima drugih rasa koja je pokrenuta smrću nenaoružanih crnih mladića koje su prošle godine u Fergusonu u Missouriju te u New York City usmrtili bijeli policajci.

Gradonačelnica Baltimorea prije stupanja na snagu policijskog sata na križanju koje je bilo poprište borbi molila je posvjednike da se mirno raziđu.

U noći na utorak opljačkano je niz trgovina, 19 je zgrada zapaljeno a 20 policijaca ozlijeđeno. Policija je uhitila više od 250 izgrednika u gradu koji je tek 60-ak kilometara udaljen od glavnog američkog grada Washingtona.

U grad je u utorak upućeno više od dvije tisuće pripadnika Nacionalne garde te tisuću policjaca iz čitave savezne države Maryland.

Gotovo četvrtina od 620.000 stanovnika Baltimorea živi ispod granice siromaštva.

Guverner Marylanda Larry Hogan u utorak je proglasio izvanredno stanje koje je omogućilo raspoređivanje Nacionalne garde u gradu.

U utorak su škole bile zatvorene ali je njihov otvaranje planirano za srijedu.

Bejzbol utakmica između Baltimore Oriolesa i Chicago White Soxa igrat će se prema planu u srijedu ali pred praznim tribinama.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 29.4.2015. u 09:44