Rat za maske: Očajnička borba za zaštitu

tačno.net
Autor/ica 7.4.2020. u 09:30

Rat za maske: Očajnička borba za zaštitu

S ubrzanim širenjem pandemije Covid-19 u svijetu, pojačava se i utrka za medicinskom opremom poput zaštitnih maski i rukavica, te pojedine zemlje sprečavaju izvoz već naručene robe neophodne za borbu s korona virusom, dok su Francuska i Njemačka optužile SAD da pokušava preuzeti pošiljke namijenjene njima, pišu svjetski mediji.

‘Moderna piraterija’

U vrijeme pandemije, kada zemlje širom svijeta nastoje da osiguraju dovoljno medicinske zaštitne opreme, saveznici SAD – od Evrope do Južne Amerike – žalili su se na taktiku “divljeg Zapada” kojom je Vašington preuzimao ili blokirao isporuke medicinskih proizvoda originalnim kupcima, piše agencija Rojters (Reuters).

Sjedinjene Države nisu imale saznanja o pošiljci maski za lice koje su bile namijenjene Njemačkoj za koju su zvaničnici u Berlinu tvrdili da je preuzeta sa aerodroma u Bangkoku, rekla je glasnogovornica američke ambasade u Tajlandu.

Komentar je uslijedio nakon što je ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne države Berlin Andreas Gajzel (Geisel) rekao da je u Bangkoku “zaplijenjena” pošiljka od 200 000 maski namijenjena Njemačkoj i da je preusmjerena u Sjedinjene Države, nazivajući to “činom moderne piraterije”.

“Vlada Sjedinjenih Država nije poduzela ništa da preusmjeri bilo kakve zalihe maski koje su bile namijenjene Njemačkoj niti smo imali saznanja o takvoj pošiljci,” rekla je za Rojters glasnogovornica američke ambasade u Bangkoku Džilijan Bonardo (Jillian Bonnardeaux).

Iako je Gajzel u petak, 3. aprila rekao da je pošiljka “zaplijenjena” u Bangkoku, njegov ured je dan kasnije istakao da još uvijek pokušava razjasniti okolnosti kako su maske, koje su naručili njemački veletrgovci a ne američki proizvođač 3M preusmjerene.

Glasnogovornica kompanije 3M rekla je za Rojters da oni nemaju dokaza da su im proizvodi zaplijenjeni. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u subotu je izjavio da “nije bilo djela piraterije”.

Maske kao blago

Dok zalihe opadaju i zemlje se upuštaju u ono što je jedan francuski zvaničnik nazvao “globalnom potragom za blagom”, vlade nerado dopuštaju da zaštitna i druga medicinska oprema napusti njene granice, ukazuje CNN ističući da mnoge vlade također tvrde da imaju problema s osiguravanjem zaliha i da su cijene koje se nude i traže pretjerane.

Poziv američke vlade na primjenu Zakona o odbrambenoj proizvodnji iz 1959., koji vladi daje nadležnosti da u hitnim situacijama direktno usmjerava industrijsku proizvodnju, otežava posao nekim dobavljačima sa stranim ugovorima. Među njima je i američki proizvođač 3M, kompanija za koju su njemački mediji tvrdili da je učestvovala u narudžbi maski namijenjenih Njemačkoj, a čija pošiljka je navodno zaplijenjena u Bankoku.

Tramp je kritikovao tvrtku 3M zbog zaštitne opreme, te je u četvrtak, 2. aprila na Tviteru (Twitter) napisao : “Danas smo jako pogodili 3M nakon što smo vidjeli što rade sa svojim maskama”. Dan poslije, ističe CNN, visoki zvaničnik Bijele kuće negirao je da administracija blokira kompaniju 3M da šalje respiratore u Latinsku Ameriku i Kanadu.

Brojni francuski zvaničnici prethodnih dana također su govorili o poteškoćama u osiguravanju isporuka jer ih drugi kupci nadmašuju, napisao je CNN prenoseći, izjave predsjednika francuskih regija koji su tvrdili su da su američki kupci – ne navodeći ko – pokušali platiti kineskim dobavljačima tri ili četiri puta više od ugovorene cijene kako bi se kritične robe preusmjerile.

U međuvremenu, dodaje CNN, vlade pokušavaju dobiti ono što mogu. Tako je prošlog mjeseca francuska vlada zaplijenila sve maske koje se izrađuju u zemlji što je zaustavilo izvoz naručenih pošiljki za redovne inostrane kupce. Također, velika pošiljka naručenih i plaćenih respiratora za Španiju nije isporučena iz Turske jer Ankara smatra da je to prioritet u liječenju turskih pacijenata.

Brazilska vlada je također tvrdila da američka potražnja za maskama i respiratorima onemogućava opskrbu drugim zemljama ističući da SAD šalju velike teretne avione u Kinu kako bi u zemlju vratili zaštitnu medicinsku opremu. Španski i francuski zvaničnici pak kažu da su logistički uska grla u Kini zakomplikovala slanje medicinske opreme. Španski ministar zdravstva Salvador Illa rekao je prošle sedmice parlamentarnom odboru u Madridu da svi pokušavaju kupiti od Kine. “Tržište je ludo, a logistika je tvrda”, rekao je.

Nadmetanje na tržištu

Otimanje oko maski i respiratora stvorilo je “lude kuće” među kineskim proizvođačima, koji uz ogromne profite opskrbljuju onog ko najviše i najbrže plati, napisao je britanski list Gardijan (The Guardian).

Proizvođači maski i respiratora zahtijevaju da im se isplati u cijelosti prije nego što proizvodi napuste tvornicu, kaže Majkl Kroti (Michael Crotty), tekstilni broker sa sjedištem u Šangaju. Naglašava da fabrike dobijaju narudžbe od ljudi za koje nikada ranije nisu čuli, državnih vlada, gradova, bolnica, distributera i privatnih kompanija. “To je prava ludnica”, kazao je.

Tvornice koje su brzo promijenile proizvodne linije za izradu maski traže 50 odsto plaćanja prilikom narudžbe, a ostalih 50 odsto prije nego što maske napuste tvornicu. S prevarom koja se širi, često su to za mnoge kupce neprihvatljivi uslovi, pogotovo za one troše novac poreskih obveznika, dodaje Gardijan.

Francuski i njemački zvaničnici optužili su SAD prošle sedmice da su koristili taktiku “divljeg zapada” da bi ih nadmašili, ali Kroti smatra da je to bilo nadmetanje u stilu “svi protiv svih”.

Gardijan napominje da su njemački mediji naprije izvijestili da je u Bankoku zaplijenjena pošiljka maski koje je izradio američki proizvođač 3M, ali je kompanija negirala bilo kakvu umiješanost u transakciji. Potom su, dodaje list, berlinske vlasti izjavile da nije jasno gdje su maske završile i ko je krajnji kupac.

Finska ne brine za maske

Dok se neke zemlje trude pronaći zaštitnu opremu u borbi protiv pandemije korona virusa, Finci sjede na zavidnim zalihama medicinske opreme i sredstava, te potrepština za preživljavanje jer Finska nikada nije prestala stvarati zalihe nakon Hladnog rata, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Skladišta zaliha, koja se smatraju među najboljim u Evropi, uključuju ne samo medicinsku opremu, već i ulje, žitarice, poljoprivredni alat i sirovine za pravljenje streljiva. Za vrijeme Hladnog rata velike zalihe medicinske i vojne opreme, goriva i hrane imale su i Norveška, Švedska i Danska, ali su tokom godina napustile ideju skladištenja. No ne i Finska, čija je pripremljenost, ocjenjuje list, istakla značaj državnih zaliha i otkrila ranjivost drugih zemalja.

Iako je iz godine u godinu na popisu najsretnijih nacija Finska visoko rangirana, njen položaj – blizina Rusije s kojom je ratovala – trgovina preko Baltičkog mora te lekcije iz istorije naučili su naciju od 5,5 miliona stanovnika da se pripremi za najgore. “Finska je nordijska nacija uvijek pripremljena za veliku katastrofu ili Treći svjetski rat”, rekao je Magnus Hakenstad, naučnik sa Norveškog instituta za odbrambene studije.

Prije dvije sedmice, kako su zabilježili slučajevi koronavirusa u zemlji – do nedjelje je u zemlji zabilježeno više od 1.880 slučajeva i 25 smrtnih slučajeva – Ministarstvo za socijalna i zdravstvena pitanja naložilo je da se pohranjene maske, iako stare ali u funkciji, šalju u bolnice širom zemlje.

Malo je javno dostupnih podataka o broju maski i ostalih potrepština koje Finska ima ili gdje se tačno skladišta nalaze. No, iako se detalji čuvaju kao državna tajna, vlasti su potvrdile da se zalihe čuvaju u mreži objekata raširenih po cijeloj zemlji i da je postojeći sistem na snazi od 1950-ih. To je Finsku postavilo u čvršći položaj za suočavanje sa pandemijom, zaključuje Njujork tajms dodajući da je Evropska komisija, kao mogući odgovor na prijeteću nestašicu, objavila 19. marta kako namjerava napraviti prve zalihe medicinske opreme ikad “za pomoć EU zemljama u kontekstu pandemije Covid-19 .”

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 7.4.2020. u 09:30