Putin: Povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma vodi do trke u naoružanju

RSE
Autor/ica 25.10.2018. u 11:13

Putin: Povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma vodi do trke u naoružanju

Foto: EPA

Povlačenje Sjedinjenih Država iz Sporazuma o nuklearnom razoružavanju dovešće do trke u naoružanju i do izuzetno opasne situacije, izjavio je jučer predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Ako se takvi sporazumi raskidaju, onda ne ostaje ništa u pogledu ograničenja naoružanja. Situacija će biti, kako mislim, izuzetno opasna. Neće ostati ništa osim trke u naoružanju”, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

INF sporazum, koji su pri kraju Hladnog rata dogovorili tadašnji predsjednici SAD Ronald Reagan i sovjetski lider Mihail Gorbačov 1987. zabranio je SAD i Rusiji, posjedovanje, proizvodnju ili raspoređivanje nuklearnih raketa srednjeg dometa koje dosežu daljinu između 500 i 5.500 kilometara.

SAD tvrde da Rusija već duže krši odredbe tog ugovora i da razvija takve rakete već godinama, a 2014. ta optužba je i javno izrečena.

Rusija sa druge strane uporno negira optužbe SAD te su uzvraćali kontraoptužbom da neki elementi američkog antiraketnog štita u Evropi krše odredbe INF sporazuma. Vašington takođe negira takve optužbe.

RSE

RSE
Autor/ica 25.10.2018. u 11:13