Prvog dana 2023. godine Lula se vraća na čelo Brazila kao predsjednik

HINa/B.K.
Autor/ica 1.1.2023. u 10:43

Prvog dana 2023. godine Lula se vraća na čelo Brazila kao predsjednik

Luiz Inácio Lula da Silva – Photograph: Eraldo Peres/AP

Ljevičarski vođa Luiz Inacio Lula da Silva u nedjelju će prisegnuti za novog predsjednika Brazila uz pojačane mjere sigurnosti nakon prijetnji nasiljem pristaša njegovog desničarskog prethodnika Jaira Bolsonara.

Svečanost polaganja prisege u Kongresu počinje u tri popodne po mjesnom vremenu (19 sati po srednjoeuropskom), nakon čega će Lula u palači Planalto pred 30.000 pristaša staviti predsjedničku lentu.

Očekuje se da će na glavnoj aveniji u Braziliji njegovo ustoličenje za predsjednika države slaviti oko 300.000 ljudi.

Lula, 77-godišnjak, tijesno je u pobijedio Bolsonara na izborima u listopadu i tako osvojio svoj treći predsjednički mandat nakon stanke tijekom koje je čak završio u zatvoru nakon presude za korupciju da bi naposljetku sve optužbe bile odbačene.

Prethodnih godina kao predsjednik Radničke stranke od 2003. do 2010. taj je sindikalni vođa tijekom procvata tržišta roba koje je osnažilo ekonomiju digao iz siromaštva milijune Brazilaca.

Sada je suočen s teškim izazovom oporavka stagnirajućeg gospodarstva i istovremeno ujedinjenja stubokom podijeljene zemlje, ostavštine svog prethodnika Bolsonara.

“Od Lule se puno očekuje. Imat će tešak zadatak da u Brazil vrati normalnost i predvidljivost, a li prije svega će morati brzo polučiti rezultate svoje politike poboljšanja kvalitete života sunarodnjaka”, rekao je analitičar Creomar de Souza.

Bolsonaro je u petak otišao iz Brazila i izbjegao primopredaju vlasti svom suparniku čiju pobjedu tek treba priznati.

Njegovi pristaše već dva mjeseca prosvjeduju i tvrde da su izbori pokradeni te pozivaju na vojni udar kako bi se spriječio povratak Lule na čelo države.

U ozračju vandalizma i nasilja jedan je Bolsonarov pristaša uhićen zbog postavljanja bombe u kamion s kerozinom na ulazu zračnu luku u Braziliji.

Stoga je zbog nedjeljne inaguracije u gradu raspoređeno 10.000 policajaca i vojnika.

Bolsonaro je u petak, pred odlaska na Floridu, osudio postavljanje bombe kao “teroristički čin”, ali je pohvalio prosvjednike okupljene ispred vojarni diljem zemlje.

Prema organizatorima, na svečanost inauguracije Lule stižu izaslanstva 50 zemalja te 19 šefova država i vlada, među kojima je i španjolski kralj.

HINA

HINa/B.K.
Autor/ica 1.1.2023. u 10:43