Pronađena crna kutija ruskog vojnog aviona

tačno.net
Autor/ica 27.12.2016. u 11:04

Pronađena crna kutija ruskog vojnog aviona

Foto: AP

Pronađena je crna kutija s podacima iz palog zrakoplova ruskog Ministarstva obrane Tu-154, koji se sa 92 osobe u nedjelju ujutro srušio u Crno more nakon polijetanja iz Sočija prema Siriji. Nesreću nitko nije preživio.

Izvor iz policije ruske agencije Tass naveo je da je crna kutija izvučena iz vode.

“Uređaj za snimanje podataka o parametrima leta je izvučen iz vode. Zrakoplov sa crnom kutijom će uskoro krenuti iz Sočija prema Moskvi, gdje će je dešifrirati stručnjaci Ministarstva obrane”, kazao je ovaj izvor, kako prenosi Tanjug.

Među stradalima u padu zrakoplova su bila i 64 člana čuvenog Ansambla “Aleksandrov”. Oni su putovali u Siriju kako bi proslavili Novu godinu sa ruskim trupama. U zrakoplovu je bilo i devet novinara.

Pronađeni veći dijelovi letjelice

Tass navodi da su noćas pronađena još tri tijela žrtava u ostacima letjelice, čime je broj pronađenih tijela neslužbeno porastao na 16.

Spasilačke ekipe pronašle su dijelove zrakoplova koji se u nedjelju srušio u Crno more. Ministarstvo je priopćilo da su ronioci pronašli veće dijelove zrakoplova, a ne trup letjelice, kako je bilo ranije priopćeno.

Gotovo 3.500 ljudi sudjeluje u potrazi za tijelima, dijelovima zrakoplova i predmetima u području u kojem se putnički zrakoplov Ministarstva obrane Rusije srušio nekoliko minuta nakon što je poletio u nedjelju ujutro.

U operaciji sudjeluje 45 čamaca, 12 zrakoplova, 10 helikoptera i tri bespilotne letjelice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije kako će uzroci pada zrakoplova biti detaljno istraženi i obitelji žrtava će dobiti neophodnu pomoć.

Ruska Federalna služba sigurnost (FSB) objavila je da nema naznaka da su teroristi izazvali pad vojnog aviona, javio je Tass.

Ruska istražna komisija istražuje različite teorije o tome što je moglo dovesti do zrakoplovne nesreće.

Kapetan ‘pokušao prisilno sletjeti’

Kapetan zrakoplova, kako je za agenciju Tass naveo izvor iz Agencije za provođenje zakona, pokušao je prisilno sletjeti na površinu vode, što pokazuje dio letjelice koji su pronašli ronioci.

Kako je naveo, ronioci su pronašli dio zrakoplova od krila do repa i prema prvim informacijama, taj dio dokazuje da je kapetan pokušao prisilno sletjeti.

Stručnjaci navode da se ostaci motora mogu vidjeti na repu.

Dijelovi zrakoplova su razbacani na morskom dnu u radijusu od 500 metara, a ronioci su prethodno na dnu mora pronašli i dva dijela kontrolnog mehanizma zrakoplova.

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) priopćila je prethodno da istraga o uzroku pada Tu-154 ide u četiri pravca, ali da nema dokaza da bi teroristički napad ili sabotaža mogli biti jedan od uzroka.

“Četiri glavne verzije su da je zrakoplov pogodio neki strani objekt, nekvalitetno gorivo koje je izazvalo gubitak pritiska i na kraju prekid rada motora, greška pilota i tehnički kvar”, naveo je FSB u priopćenju.

Aljazeera

tačno.net
Autor/ica 27.12.2016. u 11:04