Procurili lični podaci pola milijarde korisnika Facebooka

tačno.net
Autor/ica 4.4.2021. u 10:16

Procurili lični podaci pola milijarde korisnika Facebooka

foto: searchenginejournal.com

Informacije bi mogle biti korisne hakerima za razne vrste prevara, a mogu poslužiti i u marketinške svrhe.

Na internetu su osvanuli lični podaci više od pola milijarde korisnika Facebooka, što ukazuje na poteškoće ove kompanije da čuva osjetljive informacije.

Procurjele informacije uključuju telefonski broj, identifikaciju na Facebooku, puno ime, lokaciju, prethodne lokacije, datum rođenja, adresu e-maila, privatni status i biografiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Osjetljivi lični podaci više od pola milijarde korisnika Facebooka procurili su na hakerski forum, što predstavlja potencijalni rizik za milione trgovaca kripto valutama i ljude koji sada mogu biti ranjivi na razne online napade, tvrdi Alon Gal, tehnički direktor sigurnosne firme Hudson Rock, koji je ranije na Twitteru objavio ovu informaciju.

Pristup brojevima telefona

Gal tvrdi da je curenje podataka povezano sa sigurnosnom greškom koja je prvi put otkrivena 2019. godine, a u januaru 2021. godine je ustanovljeno da su hakeri mogli koristiti informacije i za pristup brojevima telefona korisnika.

Najnovije curenje podataka se sada proširilo na Facebook ID, puno ime, lokaciju, prethodnu lokacija, datum rođenja, (ponekad) adresu e-pošte, datum otvaranja računa, privatni status i biografiju.

Prema Galu, informacije bi sada mogle biti korisne hakerima za razne vrste prevara kao i da posluže u marketinške svrhe.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 4.4.2021. u 10:16