Pritužbe protiv Izraela

Tena Erceg
Autor/ica 31.5.2021. u 09:18

Pritužbe protiv Izraela

Foto Mohammed Talatene/DPA/PIXSELL

Glavna tužiteljica ICC-ja Fatou Bensouda otvorila je istragu protiv Izraela zbog gađanja civilnih meta u Gazi 2014., a pritužbu je uložio i Palestinac Jawad Mehdi, vlasnik zgrade u Gazi u kojoj su bili smješteni uredi agencije The Associated Press i televizije Al Jazeera

Zbog nedavno završenog napada na Gazu izraelska vlada bogatija je za još jednu pritužbu na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), koji nad Izraelom, međutim, nema jurisdikciju jer on nije potpisnik Rimskog statuta kojim je ta institucija osnovana. Unatoč tome, glavna tužiteljica ICC-ja Fatou Bensouda otvorila je istragu protiv Izraela krajem 2019. zbog gađanja civilnih meta u Gazi 2014., a pritužbu je prije nekoliko dana uložio i Palestinac Jawad Mehdi, vlasnik zgrade u Gazi u kojoj su bili smješteni uredi američke novinske agencije The Associated Press i katarske televizije Al Jazeera, a koja je u izraelskom raketnom napadu sravnjena sa zemljom.

Nakon što je 15. svibnja srušena 13-katnica Jala Tower, generalni direktor AP-a izjavio je da je “zgrožen i šokiran” napadom te da je organizacija, unatoč tome što je unaprijed upozorena o nadolazećem napadu, “jedva izbjegla gubitak života” jer se u redakciji nalazilo desetak novinara i suradnika. Šef jeruzalemskog dopisništva Al Jazeere Walidal-Omari rekao je pak da napad “jasno pokazuje da oni koji provode ovaj rat ne žele samo širiti smrt i destrukciju u Gazi, već i ušutkati medije koji o tome izvještavaju”.

Izraelska vojska zgradu je srušila jer je u njoj navodno bila smještena “vojna oprema obavještajne službe terorističke organizacije Hamas”, koja je pritom novinare “koristila kao ljudski štit”, a vlasnik zgrade rekao je da su od izraelske vojske dobili sat vremena za evakuaciju. Neposredno nakon napada organizacija Reporteri bez granica (RSF) također je objavila da će od ICC-ja zatražiti da istraži je li taj napad ratni zločin. Glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire napisao je da “Izraelske obrambene snage namjernim uništavanjem redakcija ne nanose samo neprihvatljivu materijalnu štetu novinarskom radu, već opstruiraju praćenje sukoba koji direktno utječe na civilno stanovništvo”, te pozvao ICC da istraži kvalificiraju li se takvi zračni napadi kao ratni zločini. RSF je sličan zahtjev predao ICC-ju i 2018., nakon što su izraelski vojnici u vrijeme održavanja “Velikog marša za povratak”, palestinskih protesta koji su se odvijali na granici s Izraelom, snajperima pogodili 20 novinara. Dvojica od njih su ubijena, iako su svi imali jasno istaknute novinarske oznake.

Jawad Mehdi pritužbu na ICC-ju uložio je nakon što je i samo tužiteljstvo tog suda poručilo da je moguće da su prilikom svibanjskih napada na Gazu počinjeni ratni zločini. Mehdijev odvjetnik Gilles Devers francuski je pravni stručnjak koji je tužbu protiv Izraela na ICC-ju podnio i 2014. u ime Palestinske samouprave, a nakon izraelske ofenzive u kojoj je ubijeno više od 800 Palestinaca.

Portalnovosti.com

Tena Erceg
Autor/ica 31.5.2021. u 09:18