Preminula liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg

Hina
Autor/ica 19.9.2020. u 09:39

Preminula liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg

Foto: Mandel Ngan/AFP

Liberalna sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg preminula je u petak u 87. godini, objavila je ta institucija, što američkom predsjedniku Donaldu Trumpu daje priliku da imenuje trećeg suca u tu instituciju uoči predsjedničkih izbora.

Ginsburg, velika borkinja za prava žena i ikona američkih liberala, preminula je od raka gušterače u svom domu u Washingtonu, okružena svojom obitelji.

Njezin odlazak bi mogao dodatno izmijeniti ideološku ravnotežu suda u kojem trenutno sjedi pet konzervativnih i četiri liberalnih sudaca, čime bi ta institucija mogla dodatno skrenuti udesno.

„Mi u Vrhovnom sudu smo izgubili cijenjenu kolegicu. Danas žalujemo, no sa sigurnošću da će buduće generacije Ruth Bader Ginsburg pamtiti kao i mi – kao neumornu i odlučnu šampionku pravde“, priopćio je čelnik suda John Roberts kojeg je imenovao George Bush mlađi.

Trump je tijekom svog mandata imenovao dva konzervativna suca – Neila Gorsucha 2017. te Bretta Kavanaugha 2018. godine.

Kandidate za tu instituciju imenuje predsjednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu u kojem većinu trenutno drže republikanci.

Od Trumpove nominacije do potvrđivanja Gorsucha u Senatu je 2017. prošlo 67 dana, dok je Kavanaugh 2018. imenovan za 89 dana.

Izbori za američkog predsjednika održat će se 3. studenoga.

Radio NPR prenosi kako je Ginsburg svojoj unuci nekoliko dana prije smrti izdiktirala priopćenje u kojem stoji da joj je “najveća želja” da ju se ne zamijeni do imenovanja novog predsjednika, a na to je upozorio i čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer.

“Američki narod mora imati glasa u odabiru idućeg suca Vrhovnog suda. Zato to mjesto ne smije biti popunjeno do novog predsjednika”, napisao je Schumer na svom Twitter profilu.

ba.n1info.com

Hina
Autor/ica 19.9.2020. u 09:39