Pregovori Turske sa Švedskom i Finskom o NATO-u nastavljaju se 9. marta

RSE
Autor/ica 28.2.2023. u 09:41

Pregovori Turske sa Švedskom i Finskom o NATO-u nastavljaju se 9. marta

Foto: Pascal Rossignol/Reuters

Razgovori sa Švedskom i Finskom oko njihove kandidature za članstvo u NATO-u biće nastavljeni 9. marta, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Razgovori su suspendovani nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke, spalio kopiju Kurana ispred turske ambasade u Stockholmu u januaru.

“Moje kolege će prisustvovati sastanku koji će biti održan 9. marta”, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari, dodajući da će sastanak biti održan u Briselu.

Međutim, rekao je da Švedska još uvijek ne ispunjava svoje obaveze prema memorandumu potpisanom na samitu NATO-a u Madridu prošlog juna, iako su generalni sekretar NATO-a i drugi saveznici rekli da je Štokholm promijenio svoje zakone.

“Nažalost, nismo vidjeli zadovoljavajuće korake Švedske u implementaciji Madridskog memoranduma”, rekao je Cavusoglu. “Nije moguće da kažemo “da” kandidaturi Švedske za NATO prije nego što vidimo ove korake.”

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu nakon što je Rusija napala Ukrajinu, ali se naročito Švedska suočila sa neočekivanim prigovorima Turske.

Ankara optužuje Štokholm da kriju, kako oni kažu, pripadnike terorističkih grupa i traže njihovo izručenje kao korak koji bi vodio davanju zelenog svjetla za članstvo Švedske u NATO-u.

Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a nadaju se da će dvije nordijske zemlje postati članice Alijanse na samitu NATO-a koji će se održati 11. jula u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije.

Iako je Ankara signalizirala da bi mogla odobriti Finsku, nije dala nikakve garancije da će do tada dati zeleno svjetlo kandidaturi Švedske.

RSE

RSE
Autor/ica 28.2.2023. u 09:41