Predsednik Tunisa raspustio parlament i otpustio premijera nakon demonstracija

RSE
Autor/ica 26.7.2021. u 10:40

Predsednik Tunisa raspustio parlament i otpustio premijera nakon demonstracija

Foto: Fauque Nicolas/ABACA/PIXSELL

Predsednik Tunisa Кais Said saopštio je u nedelju uveče da je raspustio parlament i otpustio premijera Hičema Mečičija, posle protesta protiv tuniskih lidera održanih u nedelju 26. jula.

Predsednik Said je povukao te poteze na osnovu člana 80 ustava zato što se Tunis suočava sa pikom epidemije korona virusa i dubokom političkom krizom koja je paralisala zemlju mesecima.

U Tunisu su u nedelju održani nasilni protesti zbog pogoršanja ekonomske, socijalne i zdravstvene situacije u toj severnoafričkoj zemlji.

Više hiljada ljudi, uglavnom mladih, je uprkos velikoj vrućini i kršeći sanitarne mere zbog korona virusa, izašlo na ulice glavnog i drugih većih gradova u zemlji uzvikujući “napolje”. Oni su tražili raspuštanje parlamenta Tunisa i vanredne izbore, prenosi Beta pozivajući se na AFP. Organizator protesta, koji je održan na 64. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Tunisa, je grupa “Pokret 25. jul”.

Snage bezbednosti bile su raspoređene oko svih važnih institucija, policija je bacila suzavac na demonstrante koji su gađali policajce, a nekoliko njih je uhapšeno. Sukobi policije i demonstranata su se dogodili i u gradovima Nabeul, Sus, Keruan, Sfaks i Tozeur.

RSE

RSE
Autor/ica 26.7.2021. u 10:40