Pred Tsiprasom teški pregovori: Na naplatu ovog ljeta stiže 10 milijardi eura duga

tačno.net
Autor/ica 26.1.2015. u 11:54

Pred Tsiprasom teški pregovori: Na naplatu ovog ljeta stiže 10 milijardi eura duga

“GRČKA ostavlja iza sebe katastrofalne mjere štednje, ostavlja iza sebe strah i autoritarsnost, ostavlja iza sebe pet godina poniženja i patnje”, rekao je jučer u Ateni pred tisućama pristaša novoizabrani grčki premijer Alexis Tsipras.

Grčka je tako dobila prvu Vladu koja se otvoreno suprostavlja mjerama štednje koje je Europska unija nametnula članicama eurozone koje su se našle u financijskim problemima.

No, Tsipras je u posljednje vrijeme ublažio retoriku, tako da Grčka i dalje ostaje u eurozoni, te je najavio pregovore o otplati dugova sa Međunarodnim monetarnim fondom, Europskom središnjom bankom i Europskom komisijom.

Grčkoj na naplatu ovog ljeta stiže 10 milijardi eura duga

Kada se uzme u obzir prošlotjedna odluka Europske središnje banke o početku programa kupnje državnih obveznica, ukupne vrijednosti 1,1 bilijun eura, usprkos protivljenju Njemačke, pobjeda Syrize u Grčkoj predstavlja prekretnicu u dugoj krizi eurozone.

Pred Tsiprasom su mnogi izazovi, jer su troškovi zaduživanja Grčke iznimno visoki, te teško može pristupiti međunarodnim financijskim tržištima.

Istovremeno na naplatu ovoga ljeta stiže 10 milijardi eura duga. To će primorati Tsiprasa na pregovore o “odmrzavanju” dodatne pomoći u iznosu od sedam milijardi eura, prije isteka međunarodnog programa pomoći krajem veljače ove godine.

Euro na najnižoj razini u posljednjih 11 godina

Nakon objave rezultata izbora, euro je u odnosu na dolar pao na najnižu razinu u posljednjih 11 godina.

Euro je od početka godine oslabio za 5.5 posto u odnosu na valute deset razvijenih nacija koje prati Bloomberg, dok je najviše dobio švicarski franak s rastom od 18 posto.

Investitori smatraju da će euro nastaviti slabiti u odnosu na dolar.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 26.1.2015. u 11:54