Posmrtni ostaci britanskog novinara identifikovani u Brazilu

tačno.net
Autor/ica 18.6.2022. u 09:07

Posmrtni ostaci britanskog novinara identifikovani u Brazilu

Foto: Getty Images

Identifikovani posmrtni ostaci jednog od dva tijela nađena na zabačenoj lokaciji u prašumama Amazonije potvrđeni su da pripadaju britanskom novinaru Domu Phillipsu, rekla je brazilska policija 

Policija je rekla da je identifikacija izvršena na osnovu vilice i zuba.

Drugo tijelo, za koje se vjeruje da pripada stručnjaku za domorodačke narode Bruni Pereirai, se još forenzički obrađuje.

Phillips (57) i Pereirai (41) prvo su prijavljeni kao nestali 5. juna. Ranije ove sedmice, osumnjičeni je priznao da je pokopao tijela.

Osumnjičeni je kasnije imenovan kao Amarildo da Costa de Oliveira. Policija je rekla da je detaljno objasnio kako su ubijena oba čovjeka prije nego što je odveo policiju gdje su tijela zakopana. Nakon čega su iskopani ostaci ljudskih tijela.

Brat osumnjičenog, Oseney da Costa de Oliveira takođe je uhapšen u vezi sa ubistvima, ali on poriče sve optužbe.

Nakon priznanja optuženog, porodica Doma Phillipsa je rekla u izjavi od 16. juna: “Zahvalni smo svima koji su učestvovali u potrazi, naročito domorodačkim grupama koje su neumorno radile da nađu dokaze napada”.

Phillipsova supruga, Alessandra Sampaio, rekla je u odvojenoj izjavi: “Sada ih možemo dovesti kući i oprostiti se s ljubavlju.” Dodala je da je priznanje označilo početak “potrage za pravdom”.

Pereira je upoznao novinara Phillipsa, koji je pisao knjigu o Amazoniji i radio je kao njegov vodič kada njihov brod nije stigao na očekivanu destinaciju blizu granice s Peruom.

Nestali u dolini Javari, na krajnjem zapadu Brazila, zabačenoj regiji u kojoj žive hiljade autohtonih ljudi iz više od 20 plemena. To područje je utočište za ove autohtone grupe, koje žive izolovano od vanjskog svijeta.

RSE

tačno.net
Autor/ica 18.6.2022. u 09:07