Posljedice pandemije na univerzitete u SAD

tačno.net
Autor/ica 4.5.2020. u 08:37

Posljedice pandemije na univerzitete u SAD

U vrijeme pandemije COVID-19 mnogi fakulteti i univerziteti širom SAD bačeni su u vrlo nesigurne vode jer su bili prisiljeni da nastavu pretvore u onlajn kurseve istovremeno razmatrajući budućnost visokog obrazovanja nakon krize te problematična pitanja pada upisa i finansija, pišu svjetski mediji.

Pad upisa i prihoda

Pandemija nevjerovatnom brzinom mijenja visoko obrazovanje u Americi gdje se mnogi fakulteti i univerziteti suočavaju s padom upisa i nedostatkom finansijskih priliva, ukazuje Volstrit žurnal (The Wall Street Journal).

Kada se korona virus počeo širiti, visokoškolske ustanove su poslale studente kućama, i još uvijek niko ne zna hoće li se oni najesen vratiti u kampuse. Javne ustanove smanjenju budžete, a porodice se pitaju da li je vrijedno platiti privatnu školu ako će studenti pohađati nastavu preko interneta od kuće. Istovremeno, dodaje list, mnogi fakulteti i univerziteti smanjuju potrošnju zamrzavajući plate osoblja i zaustavljajući planove za izgradnju kampusa.

Volstrit žurnal naglašava da za neke škole pandemija otkriva nedostatke u vlastitim poslovnim modelima jer su i prije krize mnogi koledži i univerziteti “trčali po margini”, a oko 30 odsto njih pokazalo operativni deficit, ocijenila je agencija Modis investors servis (Moody’s Investors Service).

Prije pandemije, oko 100 od 1.000 privatnih fakulteta društvenih nauka u zemlji vjerovatno će se zatvoriti u narednih pet godina, predvidio je Robert Zemski (Zemsky), profesor diplomirane škole za obrazovanje na Univerzitetu Pensilvanija, u “Testu stresa na koledžu”, knjiga objavljena u februaru. Sada kaže da bi se 200 tih škola moglo zatvoriti u sljedećoj godini.

Škole bi trebale očekivati pad upisa od 15 odsto narednog jeseni i pad prihoda od školarina, soba i pansiona i drugih usluga od 45 milijardi dolara, prema američkom Savjetu za obrazovanje, najvećoj zagovaračkoj grupi na koledžima i univerzitetima. Neki pak kažu da su te projekcije previše ružičaste, naglašava Volstrit žurnal.

Gubitak stranih studenata

Potreseni ekonomskim teškoćama, brigom za zdravlje i neizvjesnošću oko otvaranja univerzitetskih kampusa čini se da veliki broj srednjoškolaca u SAD odlaže odluku o tome gdje ići na fakultet na jesen – ili hoće li uopšte ići, napisao je Njujork tajms (The New York Times) dodajući da mnogi univerziteti još ne daju tačne podatke ali da postoje jasni znakovi zabrinutosti zbog naglog pada upisa i izgubljenih prihoda.

Od oko 700 univerziteta s rokom prihvata aplikacija 1. maja, produžili su rok studentima na još mjesec dana, rekla je Meri Bighem (Marie Bigham), osnivačica grupe za reformu prijema u koledž Aksept (Accepta). No, mnogi studenti kažu da ne žele donijeti odluku o fakultetu dok ne budu sigurni hoće li se kampusi ponovo otvoriti te kako nema smisla plaćati velike svote novca privatnim fakultetima ako će nastavu pratiti putem interneta od kuće.

Pandemija koju je izazvao korona virus desila se u vrijeme kada je američko visoko obrazovanje, koje zapošljava oko tri miliona ljudi širom zemlje, već trpjelo zbog brojnih finansijskih problema što je bila posljedica rastućih troškova školarina, zabrinutosti zbog studentskih dugova i sve manje populacije mladih, ističe Njujork tajms.

Od sredine marta, kada su fakulteti naglo prekinuli aktivnosti u kampusu i prešli na onlajn učenje, škole su najavile gubitke u stotinama miliona dolara i poručile da federalni paket pomoći u iznosu od 14 milijardi dolara neće biti dovoljan za opstanak ustanova.

Fakulteti su posebno zabrinuti zbog gubitka stranih studenata koji su pod pritiskom ograničenja putovanja ili nevoljkosti da napuste svoje matične zemlje za vrijeme pandemije. Prošlog mjeseca je Američko vijeće za obrazovanje projiciralo da će se međunarodni upis ove jeseni smanjiti za 25 odsto. Obično su to studenti koji upisuju četvergodišnje studije, tako da će gubici biti višegodišnji, ističe njujorški list.

Ankete među studentima

Kako su mnogi koledži produžili rok za apliciranje studenata za upis u narednu akademsku godinu mnoge porodice imat će vremena da razmotre novonastalu finansijsku situaciju, piše Ju-Es-Ej tudej (USA Today) ističući da nedavne ankete ukazuju da se veliki broj studenata također značajno preispituje oko obrazovnih planova.

Otprilike 11 odsto učenika od ukupno 5.000 koje je anketirala Obrazovna mreža Strada izjavilo je da je otkazalo svoje obrazovne planove od izbijanja korona virusa. Oni koji planiraju dalje usavršavanje razmatraju programe certifikata ili kurseva vezanih za posao po potrebi umjesto tradicionalnih diploma.

U drugom istraživanju, koje je provedeno prošle sedmice, 40 odsto potencijalnih studenata još nije uplatilo depozit na bilo koji fakultet. To je znatno veći postotak nego što je uobičejeno u ovo doba godine, rekao je Kreg Gebel (Craig Goebel), direktor Grupe za nauku i umjetnost, konsultantske firme za visoko obrazovanje, koja je anketirala 1.171 studenta.

Pored toga, oko 12 odsto onih koji su položili depozit, rekavši koledžima “da”, reklo je da su se od tada predomislili da pohađaju četverogodišnji studij.

Glavni razlog nesigurnosti studenata oko fakulteta se tiče nesigurnog statusa zaposlenja članova njihovih porodica. Ju-Es-Ej tudej dodaje da je nedavno objavljeno istraživanje NPR/PBS/Marist također otkrilo da je 50 odsto Amerikanaca izjavilo da je kriza izazvana širenjem korona virusa uticala na njihove lične finansije.

Prednosti tehnologije

Kao i kod uticaja COVID-19 na udruženi marketinški sektor, njegovi efekti na fakultete i univerzitete su višestruki i prilično složeni. Bilo da se radi o području prijava i uplata, školarina, studentskih zajmova ili nastave, COVID-19 ostavlja značajne i možda trajne posljedice na fakultete i univerzitete, napisao je časopis Forbs (Forbes).

Fakulteti i univerziteti, kao i osnovne i srednje škole napravili su ogroman pomak prema internetskim i virtuelnim kursevima. Iako je sposobnost da se to brzo učini bila impresivna, efekti poučavanja i učenja veoma su pomiješani. Čak se i škole koje su imale održiv sistem internetskih kurseva prije krize, trude prilagoditi potpuno virtuelnom programu, naglašava Forbs dodajući da bi slabiji uspjeh studenata mogao uticati na smanjenje upisa u narednim semestrima.

S druge strane, ističe časopis, pandemija COVID -19 može biti prilika za preispitivanje standardnih načina učenja i uvođenja modernijih metoda pružanja znanja studentima korištenjem prednosti tehnologije.

“Nenamjerna posljedica ove pandemije je da će visoko obrazovanje postati znatno dostupnije dok univerziteti razmišljaju o tome kako da usmjere sve svoje programe na mrežu, uključujući savjetovanje, život studenata, razvoj karijere, itd”, rekla je Gaidi Faraj, dekanica s univerziteta Afrikan lideršip (African Leadership).

RSE

tačno.net
Autor/ica 4.5.2020. u 08:37