Poslanici EP osudili vlast u Srbiji zbog murala Ratka Mladića

Nova.rs
Autor/ica 11.11.2021. u 09:39

Poslanici EP osudili vlast u Srbiji zbog murala Ratka Mladića

Foto: screenshot Aljazeera

Poslanici Evropskog parlamenta osudili su u zajedničkom saopštenju vlast u Srbiji i predsednika Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

Saopštenje je potpisalo devet evroparlamentaraca, a kako saznaje Nova.rs dokument je ponuđen i Vladimiru Bilčiku, ali je on odbio da ga potpiše.

U saopštenju se navodi da se murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu, nalaze se širom Srbije.

„Jedan od Mladićevih murala koji je naslikan pre nekoliko meseci u centru Beograda trebalo je da bude uklonjen, ali je to juče sprečila srpska policija. Dok je grupa aktivista za ljudska prava, predvođena Inicijativom mladih za ljudska prava, najavila uklanjanje za 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup”, navodi se u saopštenju.

Prema rečima izvora Nova.rs iz Evropskog parlamenta, ovaj dokument je ponuđen i poslaniku EP Vladimiru Bilčiku, ali je on odbio da ga potpiše.

U saopštenju se navodi da su se aktivisti, uprkos zabrani, okupili da demonstriraju protiv murala, koji je štitila policija, što je, kako se navodi, dovelo do eskalacije sukoba i hapšenja dve aktivistikinje.

“Odbrana murala je još jedan primer šta Vlada Srbije i predsednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca, koji je direktno odgovoran za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, čime direktno doprinosi ponovnoj traumatizaciji žrtve. Pozivamo srpske vlasti da prestanu da negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince, jer je to protivno svim evropskim i univerzalnim vrednostima osnovnih i ljudskih prava. Građani Srbije zaslužuju da žive u zemlji čija vlada poštuje žrtve i ljudska prava, a ne u zemlji koja štiti murale ratnih zločinaca”, poručili su poslanici EP.

Saopštenje su potpisali: Klemen Grošelj (Obnovimo Evropu), Viola fon Kramon (Zeleni), Tineke Strik (Zeleni), Romeo Franc (Zeleni), Ditmar Kostar (socijaldemokrate), Andreas Šider (socijaldemokrate), Gvendolin Delbos-Korfild (Zeleni), Tonino Picula (socijaldemokrate), Irena Joveva (Obnovimo Evropu).

 

Nova.rs
Autor/ica 11.11.2021. u 09:39