Portugal sledeći u redu za bankrot

Autor/ica 16.11.2011. u 15:07

Portugal sledeći u redu za bankrot

Portugal je postao treća najgora ekonomija evrozone, a između njega i Grčke kao najugroženije u 17-članoj monetarnoj uniji stoji samo Kipar koji sa godišnjim BDP-om od 17 milijardi evra nema uticaja na evropsku ekonomiju. Prema podacima “Evroplus monitora”, studije koju su zajedno uradili nemačka privatna banka Berenberg i organizacija Lisabonski savet, Portugal se nalazi na poslednjem mestu po potencijalu dugoročnog razvoja.

Ova studija predstavljena je juče Hermanu van Rompeju, predsedniku Evropskog saveta, a autor Holger Šmidling, glavni ekonomista banke Berenberg koji je radio i za MMF i Banku Amerike – Meril Linč, usprotivio se ipak ideji da bi članice evrozone poput Grčke, Portugala i Španije trebalo da prestanu sa korišćenjem zajedničke valute. Prema Šmidlingu, ove tri države, zajedno sa dužničkom krizom takođe opterećenom Italijom, kotiraju se u studiji među prvih sedam zemalja evrozone na osnovu indikatora napretka u prilagođavanju, zbog reformi kojima su pribegle.

– Dokazi predstavljeni u studiji pokazuju pogrešnim često ponavljane sugestije da bi krizom zahvaćene države kao što su Grčka, Portugal i Španija trebalo da napuste evrozonu kako bi povratile spoljnotrgovinski balans. Umesto toga, promene iznuđene krizom postavile su evrozonu na put ozbiljnog približavanja između zemalja koje su u njenom jezgru i onih na periferiji. Države koje su zaostajale, poput Grčke i Portugala, polako se popravljaju – navodi Šmidling. Međutim, podaci o negativnom rastu Portugala u trećem kvartalu ove godine negiraju Šmidlingov optimizam u vezi sa oporavkom zemlje koja je jedna od perifernih članica evrozone. Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku u Lisabonu, portugalski BDP je između jula i septembra opao za 0,4 odsto u poređenju sa drugim kvartalom.

Prema predviđanjima iz EU, Portugal i Grčka biće jedine države Unije koje će biti u recesiji 2011. i 2012, a portugalska ekonomija trebalo bi da zabeleži pad za 1,9 odsto ove i tri odsto naredne godine, dok bi grčka privreda nakon pada od 5,5 odsto u 2011, sledeće godine trebalo da zabeleži upola manji pad od 2,8 odsto. Stopa nezaposlenosti u Portugalu ove godine dostići će rekordnih 13,6 odsto, a sindikati su za 24. novembar zakazali 24-časovni generalni štrajk protiv mera štednje, zbog kojih su već protestovali pripadnici vojske i policije.

 

Estonija najbolja

 

U studiji “Evroplus monitora” od 17 država članica evrozone, Estonija je najbolje plasirana prema indikatoru opšte stabilnosti, dok je Francuska na 13. mestu i najgora je od država koje imaju savršeni AAA kreditni rejting.

 

Pozicija  Država  Ukupni rezultat*
 1. Estonija  7,4
 2. Luksemburg  7,3
3. Nemačka 6,8
4. Holandija 6,8
5. Slovenija 6,6
6. Slovačka 6,3
7. Finska 6,2
8. Austrija 5,6
9. Belgija 5,6
10. Irska 4,7
11. Malta 4,6
12. Španija 4,5
13. Francuska 4,5
14. Italija 4,4
15. Portugal 3,8
16. Kipar 3,8
17. Grčka 3,0
* Na osnovu ocene konkurentnosti, fiskalne održivosti i otpornosti ekonomije

 Blic

Autor/ica 16.11.2011. u 15:07