Pompeo poziva OAS da suspendira članstvo Venecuele

tačno.net
Autor/ica 5.6.2018. u 09:18

Pompeo poziva OAS da suspendira članstvo Venecuele

Foto: EPA

Američki državni sekretar pozvao je članice Organizacije američkih država da povećaju sankcije Vladi Nicolasa Madura.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je članice Organizacije američkih država da suspendiraju članstvo Venecuele u toj organizaciji i povećaju sankcije Vladi Nicolasa Madura.

“To bi pokazalo da OAS stoji akcijama iza svojih riječi i poslalo bi snažnu poruku režimu Madura”, rekao je Pompeo na skupštini OAS-a u Washingtonu, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je prošlog mjeseca novu mjeru kojom se Vladi Venecuele ograničavaju mogućnosti da prodaje imovinu poslije izbora, na kojima je socijalista Maduro osvojio novi šestogodišnji mandat.

I Pence pozvao na suspenziju

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence pozvao je početkom maja 35 članica OAS-a da blokiraju pristup venecuelskih lidera finansijskim sistemima tih zemalja i da uvedu vizna ograničenja.

“Kako bismo podržali demokratiju i slobodu, pozivamo članice OAS-a da suspendiraju Venecuelu iz Organizacije američkih država”, rekao je Pence, prenijela agencija Beta.

Venecuela, koja je aprila 2017. godine počela dvogodišnji proces izlaska iz te organizacije, nije poslala predstavnika na Penceovo obraćanje.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 5.6.2018. u 09:18