Policija u Sacramentu ubila Afroamerikanca

tačno.net
Autor/ica 12.7.2016. u 08:29

Policija u Sacramentu ubila Afroamerikanca

Američki predsjednik Barack Obama prekinuo posjetu Evropi zbog učestalih pucnjava u SAD-u.

Dva policajca u kalifornijskom gradu Sacramentu ubila su poslije sukoba na ulici osumnjičenog koji je imao nož, rekao je glasnogovornik policije Bryce Heinlein.

Heinlein je rekao da su očevici prijavili čovjeka obučenog u crno kako hoda ulicom mašući nožem iznad glave, dok mu je za pasom bio pištolj.

On je rekao da je osumnjičeni napao prvog policajca koji je stigao i koji se potom zaključao u automobil.

Zatim su stigla još dva policajca koja su pucala na osumnjičenog kada se okrenuo ka njima s nožem u ruci, dodao je glasnogovornik.

Heinlein je rekao da kod osumnjičenog, kojeg je opisao kao Afroamerikanca starosti 50 do 60 godina, nije pronađen pištolj, ali da je pronađen nož na sklapanje.

“On je na kraju predao nož. Nisam siguran da li je krenuo na policajce… ali se okrenuo prema njima na preteći način i tada su oni pucali”, rekao je Heinlein.

Očevici kažu da se osumnjičeni ponašao agresivno i da mu je policija dala dovoljno vremena da se preda.

Svjedok Alton Ford je kazao da su policajci uzalud pokušavali umiriti napadača prije nego što su zapucali.

Ford je dodao da je čuo 10 ili 12 pucnjeva u Bulevaru Del Paso.

Česti incidenti

U SAD je prošle sedmice došlo do više oružanih incidenata sa smrtnim ishodom, u kojima su policajci ubili Afroamerikance u Louisiani i Minnesoti, a snajperista u Dallasu ubio pet, a ranio sedam policajaca.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je put u Evropi završio ranije nego što je planirano, zbog prošlosedmičnih pucnjava u SAD, posjetit će danas Dallas u pokušaju da smiri građane uznemirene nedavnim incidentima, javlja AP.

Obama se iz posjete Španiji vratio u nedjelju, a danas će otputovati u Dallas gdje će održati govor na međuvjerskoj memorijalnoj službi za pet policajaca, koji su ubijeni u četvrtak kada je na njih otvorena vatra tokom protesta povodom policijske brutalnosti prema Afroamerikancima.

Očekuje se da će američki predsjednik u govoru pokušati da Amerikancima pomogne u rastućoj zebnji zbog pucnjava, rasnih odnosa i kontrole naoružanja.

Očekuje se i da će se Obama sastati sa porodicama žrtava i lokalnim policijskim zvaničnicima.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 12.7.2016. u 08:29