Policija suzavcem zaustavlja izbjeglice u Makedoniji

tačno.net
Autor/ica 21.8.2015. u 15:34

Policija suzavcem zaustavlja izbjeglice u Makedoniji

Foto: AP

Makedonska policija je ispalila suzavac kako bi zaustavila izbjeglice koji pokušavaju iz Grčke preći u Makedoniju.

Stanje na granici Makedonije i Grčke, kod Ðevđelije, od uvođenja vanredne situacije je napeta, a jutros je makedonska policija ispalila suzavac kako bi rastjerala hiljade migranata i izbjeglica koji pokušavaju iz Grčke preći u Makedoniju, javila je agencija Reuters.

Makedonija je u četvrtak proglasila krizno stanje na sjevernim i južnim granicama, u regijama Đevđelija i Kumanovo, zbog sve većeg broja izbjeglica koje svakodnevno stižu u tu zemlju.

Associated Press javlja da su makedonski specijalci ispaljivali šok bombe direktno u grupe izbjeglica, te da su neki ranjeni od gelera bombi.

Najmanje četiri okrvavljene izbjeglice su morale primiti medicinsku pomoć na grčkoj strani granice, javlja Reuters.

“Pucali su na nas danas, pucali su na nas danas, mogu vam to reći, pogledajte. Bili smo ispred. Policajci, oni su… Policajci u Makedoniji, oni su pucali na narod”, kazao je izbjeglica koji nije htio biti imenovan Reutersu.

Policija, kako je javio Reutersov dopisnik sa lica mjesta, ne dozvoljava novinarskim ekipama da snimaju mjesto događanja, prenosi Tanjug.

Duž granične linije su raspoređene jake policijske snage, a postavljena je i bodljikava žica sa namjerom da se spriječi ulazak talasa izbjeglica iz Grčke u Makedoniju, javili su makedonski mediji.

UNHCR je uputio apel grčkim vlastima da pomognu izbjeglicama.

“Prioritet su humanitarne potrebe. Stotine osoba su ugrožene, a pogotovo djeca i novorođenčad. Mnogi trebaju medicinsku pomoć. Većina njih, ako ne i svi, ostaju vani, na otvorenom. Apelujemo na grčke vlasti da poduzmu neophodne mjere kako bi se nosili sa potrebama osoba okupljenih na granici, da pruže informacije o legalnim mogućnostima putovanja u druge zemlje Evropske unije i da ih ohrabre da predaju zahtjev za azil kako bi ušli u centar za azilante u Grčkoj”, rekao je Petros Mastakas iz UNHCR-a.

Lokalni mediji su javili da je noćas, oko jedan sat poslije ponoći, grupa od otprilike 300 izbjeglica uspjela probiti se i preći na makedonsku teritoriju i sada je u toku akcija njihovog prikupljanja kako bi bili vraćeni u Grčku.

‘Policijska brutalnost’

Dio izbjeglica se žali na policijsku brutalnost makedonskih snaga sigurnosti, prenosi Tanjug.

Oni kažu da je jednu ženu udario policajac i da se ona sada nalazi u bolnici, ali to za sada nije potvrđeno.

Makedonske vlasti negiraju da je došlo do sukoba. Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski agenciji AFP je rekao “da nije bilo incidenta, nisu korišteni suzavci… ništa takvo se nije desilo na makedonskoj strani”.

Kotevski je ranije za Reuters kazao “da ne možemo hermetički zatvoriti granice, ali ćemo pokušati da smanjimo na minimum broj nelegalnih prelaza granice”.

Na željezničkoj stanici u Ðevđeliji se nalazi stotinjak izbjeglica iz grupe koja je uspjela ući u Makedoniju.

Jedan od izbjeglica je nožem ubo policajca. Svjedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije prišao da izbjeglicama kontrolira dokumente.

Prema navodima portala Fokus, jedan od izbjeglica je naglo potegao nož i ubo policajca u stomak.

Policajac je, kažu svjedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nisu stigla ambulantna kola. Ne zna se da li je policajac preživio, a o ovom događaju se očekuje saopćenje makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Priliv izbjeglica u Makedoniju je sve veći. Posljednjih nekoliko sedmica, dnevno je u tu zemlju ulazilo između 1.500 i 2.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

tačno.net
Autor/ica 21.8.2015. u 15:34