Pojačana aktivnost kod poligona za nuklearne probe u Sjevernoj Koreji

tačno.net
Autor/ica 3.5.2017. u 09:15

Pojačana aktivnost kod poligona za nuklearne probe u Sjevernoj Koreji

Setaatelitski snimci pokazuju da je pojačana aktivnost kod sjevernokorejskog poligona za nuklearne probe Pungje-ri, u vrijeme izuzetno povećane napetosti na Korejskom poluostrvu, naveli su danas ameriki i drugi analitičari.

Prema snimcima napravljenim 25. aprila izgleda da su radnici upumpavali vodu na “sjevernim vratima”, naveli su analitičari na američkom internet sajtu “38 North” koji važi kao pouzdan kada je riječ o dešavanjima u Sjevernoj Koreji.

Stručnjaci su još sredinom aprila ocijenili da je lokacija Pungje-ri spremna i saopštili da se uočava stalna aktivnost kod sjevernog ulaza na poligon. Oni se pitaju da li je moguće da je proba otkazana i primjećuju veliki broj ljudi na lokaciji kod tog poligona.

Istražitelji ne znaju da li aktivnost pokazuje da je neka proba otkazana, da li je postrojenje u pripravnosti ili će proba ubrzo da se provede, navodi se na sajtu 38 North, koji je dio američko-korejskog instituta Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru.

Analitičari ocjenjuju da je snimljena aktivnost neuobičajena i da je moguće da je dio sjevernokorejske propagande.

Sjeverna Koreja pokušava da razvije rakete sa nuklearnim glavama koje imaju domet i do američke teritorije, i dosad je provela pet nuklearnih proba od kojih dve 2016. godine.

RSE

tačno.net
Autor/ica 3.5.2017. u 09:15