Pillay: Da je Vijeće sigurnosti UN-a bilo aktivnije, spasilo bi se stotine tisuća ljudskih života

tačno.net
Autor/ica 22.8.2014. u 09:36

Pillay: Da je Vijeće sigurnosti UN-a bilo aktivnije, spasilo bi se stotine tisuća ljudskih života

Foto: Reuters

Kao primjer neuspjeha međunarodne zajednice da spriječi sukobe navela je krize u Siriji, Afganistanu, Srednjoafričkoj Republici, DR Kongu, Iraku, Libiji, Maliju, Gazi, Somaliji, Sudani i Ukrajini

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava u odlasku Navi Pillay kritizirala je u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a što su mu kratkoročni geopolitički i uski nacionalni interesi važniji od nepodnošljih ljudskih patnji i teških povreda globalnog mira i sigurnosti.

»Čvrsto vjerujem da bi veća aktivnost ovog vijeća spasila stotine tisuća ljudskih života«, kazala je Pillay predstavljajući pred VS UN-a svoje posljednje izvješće nakon šest godina na dužnosti.

Kao primjer neuspjeha međunarodne zajednice da spriječi sukobe navela je krize u Siriji, Afganistanu, Srednjoafričkoj Republici, DR Kongu, Iraku, Libiji, Maliju, Gazi, Somaliji, Sudani i Ukrajini.

»Nijedna od tih kriza nije izbila bez upozorenja. Izbile su nakon puno godina, ponekad desetljeća, kršenja ljudskih prava«, kazala je.Predložila je da Vijeće sigurnosti osmisli moguće nove odgovore na kršenja ljudskih prava, primjerice brzo slanje fleksibilnih i učinkovitih promatračkih misija koje bi bile vremenski i opsegom ograničene.

Njezin nasljednik, jordanski princ Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein, koji će idući mjesec započeti svoj četverogodišnji mandat, mogao bi također neformalno izvješćivati VS UN-a jednom mjesečno kako bi se poboljšalo rano upozoravanje na potencijalne krize, kazala je.

Pillay je predložila i nadogradnju UN-ova sporazuma o trgovini oružjem, kojim se želi regulirati 85 milijardi dolara vrijedna vojna industrija i spriječiti da oružje završi u rukama kriminalaca i kršitelja ljudskih prava.

»Države potpisnice mogle bi dogovoriti da uvjet za prodaju oružja u državama u kojima postoje problemi s ljudskim pravima bude da prihvate malu promatračku misiju za ljudska prava«, kazala je.

Sporazum će stupiti na snagu kada ga ratificira 50 država. To je do sada učinila 31 država.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 22.8.2014. u 09:36