Peru uvodi vize za državljane Venecuele

tačno.net
Autor/ica 7.6.2019. u 09:39

Peru uvodi vize za državljane Venecuele

Foto: Reuters

Peru će uvesti vize za državljane Venecuele zbog krize u toj zemlji koja je navela milione njih da odu, saopštilo je peruansko Ministarstvo inostranih poslova i podsetilo da tim državljanima do sada nisu bile potrebne vize.

Više od tri miliona državljana Venecuele napustilo je zemlju od 2015. godine zbog loše privrede i ozbiljne političke krize. Oko 800.000 njih se nalazi od 2017. godine u Peruu.

Državljani Venecuele će od 15. juna morati da imaju takozvanu “humanitarnu vizu” koju mogu dobiti u peruanskim konzulatima u Venecueli, Kolumbiji ili Ekvadoru.

Ministarstvo je navelo da uvodi tu meru kako bi imalo kontrolisanu migraciju.

Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste Venecuelu.

Osporavani predsednik Nikolas Maduro je preuzeo dužnost predsednika 2013. godine, nakon smrti Uga Čaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o nameštanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsednik Nacionalne skupštine Huan Guaido se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Belorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su poslednjih godina značajno investirale u Venecuelu i poseduju veliki deo duga te zemlje u različitim oblicima.

RSE

tačno.net
Autor/ica 7.6.2019. u 09:39