Pao dogovor u Njemačkoj: Olaf Scholz postaje novi njemački kancelar

N.V
Autor/ica 24.11.2021. u 14:40

Pao dogovor u Njemačkoj: Olaf Scholz postaje novi njemački kancelar

Foto: Michael Kappeler/AP

Njemačke Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodni liberali (FDP) su postigli dogovor o formiranju nove vlade, čime su otvorili put dosadašnjem ministru finansija Olafu Scholzu da naslijedi poziciju Angele Merkel, koja je 16 godina bila lider najveće evropske ekonomije.

Ove tri stranke, nazvane “semafor” koalicija, će u srijedu popodne predstaviti svoj koalicioni sporazum koji je plod skoro dvomjesečnih intenzivnih pregovora.

Odavno je poznato da je njihov dogovor za novog kancelara Njemačke da to bude lider SPD-a Olaf Scholz, a o nekim temama kao što je klimatska politika dugo nisu mogli da se dogovore.

Nova vlada će početkom sljedećeg mjeseca položiti zakletvu u Bundestagu. Detaljan plan ove koalicije bit će prezentovan danas u 15 sati.

Izbori koji su provedeni krajem septembra ove godine su označili prekretnicu u njemačkoj politici s obzirom na to da je Merkel odlučila napustiti ovu scenu nakon četiri kancelarska mandata. Njeni demokršćani su tako pali na najgori rezultat u historiji te su primorani prijeći u opoziciju prvi put nakon 16 godina i tek treći put nakon Drugog svjetskog rata.

CDU koji je vladao deceniju i po u Njemačkoj sada odlazi u opoziciju.

klix.ba

N.V
Autor/ica 24.11.2021. u 14:40