Pacoli: Sever Kosova da bude ekonomska zona

RSE
Autor/ica 6.12.2018. u 12:33

Pacoli: Sever Kosova da bude ekonomska zona

Foto: AP

Ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da “lično ne vidi šanse za političko rešenje” kosovskog i da veruje u “ekonomsko rešenje za koje obe strane imaju interesa”.

“Šta bi to bilo? To govorim još od 2007., da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali možda je za takve ideje još prerano”, rekao je on u intervjuu za Dojče vele.

Pacoli smatra da Priština ne treba da povuče odluku o uvođenju carina za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos tome što ih osudjuju Sjedinjene Države, Nemačka i druge zapadne zemlje.

“Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli”, rekao je.

On kaže da je Kosovo spremno da povuče carine samo ako se sprovedu “svi potpisani sporazumi” i ako između Kosova i Srbije postoji “stoprocentni reciprocitet”.

Komentarišući nedavnu posetu evropskog komesara Johanesa Hana koji je rekao da vizna liberalizacija za Kosovo mora da čeka barem do 2020. godine, Pacoli je konstatovao da se “Evropa ne ponaša korektno”.

“Uradili smo domaće zadatke, ispunili svih 95 uslova. Građani Kosova su izgubili poverenje u Evropu. Ne znam sa čime je gospodin Han došao na Kosovo kako bi nekog ubeđivao da povuče carine. Trebalo je prvo da priča sa Beogradom i kaže im da na Kosovu funkcioniše nezavisna država“, poručio je ministar inostranih poslova Kosova.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 6.12.2018. u 12:33