Osnivač Wikileaksa Julian Assange može biti izručen SAD-u

M.G
Autor/ica 10.12.2021. u 15:51

Osnivač Wikileaksa Julian Assange može biti izručen SAD-u

Julian Assange može biti izručen SAD-u, odlučio je britanski Vrhovni sud, pošto je ukinuo presudu ranije ove godine.

Današnja odluka nanosi veliki udarac naporima suosnivača Wikileaksa da spriječi svoje izručenje SAD-u kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, iako su opcije za žalbu ostale otvorene njegovom pravnom timu.

Paket uvjeravanja iznesen je ove godine kao dio pokušaja SAD-a da prevaziđu odluku sudije okružnog suda Vanesse Baraitser iz januara da Assange ne može biti izručen zbog zabrinutosti zbog njegovog mentalnog zdravlja i rizika od samoubistva u američkom zatvoru.

Glavni sudija Lord Burnett, koji je zasjedao sa sudijom Holroydeom, danas je presudio na visokom sudu da bi mogao biti izručen.

Podsjećamo, Assange je u pritvoru od aprila 2019. godine, kada je osuđen na 50 sedmica iza rešetaka. Britanske vlasti su ga izvukle iz Ambasade Ekvadora nakon što mu je oduzeto državljanstvo.

Odluka sudija od danas vjerovatno neće biti kraj slučaja. Ako Sjedinjene Američke Države pobijede, stvar će biti vraćena nižem sudu na ponovno saslušanje. Strana koja gubi u odluci također će moći zatražiti dozvolu za konačnu presudu od Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva.

Klix.ba

M.G
Autor/ica 10.12.2021. u 15:51