Orbán izazvao bijes komentarima o ‘miješanju rasa’ u Europi

Meliha Kešmer
Autor/ica 26.7.2022. u 08:40

Orbán izazvao bijes komentarima o ‘miješanju rasa’ u Europi

Foto: AFP

Mađarski premijer krajnje desnice Viktor Orbán obrušio se na “miješanje” europskih i neeuropskih rasa, u govoru koji je izazvao bijes opozicijskih stranaka i europskih političara.

“Mi [Mađari] nismo mješovita rasa… i ne želimo postati mješovita rasa”, rekao je Orbán u subotu, 23. jula.

Dodao je da zemlje u kojima se miješaju Europljani i neeuropljani “više nisu nacije”.

Orbán je godinama iznosio slične tvrdnje, ali izjave u subotu su potpuno krajnje desničarske.

Katalin Cseh, zastupnica u Europskom parlamentu iz opozicijske stranke Momentum, rekla je da je užasnuta premijerovim govorom.

“Njegove izjave podsjećaju na vrijeme za koje mislim da bismo svi htjeli zaboraviti. One stvarno pokazuju pravo lice režima”, rekla je.

Cseh se na Twitteru obratila ljudima “mješovite rase” u Mađarskoj: “Vaša boja kože može biti drugačija, možete dolaziti iz Europe ili izvan nje, ali vi ste jedan od nas i mi smo ponosni na vas. Različitost jača naciju, ne slabi je.”

Rumunski zastupnik u Europskom parlamentu Alin Mituța također je ljutito odgovorio na Orbánove komentare.

“Govoriti o rasnoj ili etničkoj ‘čistoći’, posebno u tako mješovitoj regiji kao što je srednja i istočna Europa, čisto je zabluda i opasno. Kao i gospodin Orban”, napisao je na Twitteru.

Orbán je to rekao tokom godišnjeg govora u Băile Tuşnadu u Rumuniji, gdje je već iznosio glavne političke ideje ili ideološke smjernice.

Tamo je 2014. prvi put rekao da želi izgraditi “neliberalnu demokratiju” u Mađarskoj.

Orbán je ove godine održao “apokaliptični” govor u kojem je predvidio pad Zapada i prorekao “desetljeće opasnosti, neizvjesnosti i rata”.

Također je oštro kritizirao zapadnu vojnu potporu Ukrajini, pozicionirajući se kao najveći saveznik Moskve unutar Europske unije, piše Guardian.

Orbán je osvojio četvrti uzastopni mandat na izborima ranije ove godine, a njegova je vlada optužena za gušenje slobode medija i odstupanje od demokratskih normi otkako je njegova stranka Fidesz osvojila vlast 2010.

Od izbjegličke krize 2015. Orbánova vlada koristila se krajnjom desnicom i antimigracijskom retorikom kao glavnom tačkom programa.

U govoru u subotu je često naginjao teoriji zavjere o “velikoj zamjeni”, koja tvrdi da postoji zavjera za razrjeđivanje bjelačkog stanovništva Sjedinjenih Američkih Država i europskih zemalja kroz imigraciju.

Rekao je da je to “ideološki trik internacionalističke ljevice da kaže da je europsko stanovništvo već miješana rasa”.

Ko su Mađari?

Etnički Mađari su mješavina ugro-finskih Mađara i raznih asimiliranih turskih, slavenskih i germanskih naroda, prema enciklopediji Britannica.

Borba protiv Brisela

Brisel je dugo bio u suprotnosti sa sve nedemokratskijim tendencijama Budimpešte, što je uključivalo Orbánov rat protiv slobode medija i pravosuđa u Mađarskoj.

Međutim, njegovo približavanje Rusiji dovelo ga je u sukob s Poljskom, koja je bila dio borbe protiv EU o pitanjima vladavine prava.

Europska komisija tužila je Mađarsku pred sudom zbog nedavnog zakona protiv LGBTQ+, prijedloga zakona koji kopira ruski “anti-gay” zakon, koji zabranjuje LGBTQ+ pojavljivanje u obrazovanju ili na TV-u namijenjenom maloljetnicima.

Orbánove bitke protiv EU samo se zaoštravaju jer je EU zamrznuo milijarde eura u fondovima za oporavak Mađarske zbog korupcije i kršenja vladavine prava.

Orbánov govor mogao bi signalizirati da je Budimpešta odustala od nade da će dobiti sredstva za oporavak, piše Brussel Times.

Putinov saveznik

Mađarska je članica NATO-a, ali Orbán održava “tople” odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prije ruske invazije na Ukrajinu Orbán je pet sati razgovarao s ruskim čelnikom u Moskvi.

“Što više modernog oružja NATO da Ukrajincima, to će se Rusi više kretati na prvoj crti. Ono što mi radimo je produžavanje rata”, rekao je Orbán tokom govora u subotu.

Prošle sedmice je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó otišao u Moskvu kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom kako bi zatražio veću opskrbu plinom, na rijetkom sastanku na visokoj razini s dužnosnicima EU.

Tijekom svog subotnjeg govora, Orban je pozvao na ponovno fokusiranje na mirovne pregovore od sankcioniranja Rusije i davanja oružja Ukrajini.

“Mi Mađari smo jedini koji smo prolili krv u tom ratu, a oni koji nas kritiziraju nisu”, rekao je.

“Stoga Mađarska ima pravo kao susjedna država reći da je mir jedino rješenje”, dodao je.

U ratu u Ukrajini dosad je poginulo 86 Mađara, piše Daily News Hungary.

“Mir je jedino rješenje za spašavanje života i jedini protuotrov za ratnu inflaciju i gospodarsku krizu izazvanu ratom”, rekao je Orban.

RSE

Meliha Kešmer
Autor/ica 26.7.2022. u 08:40