Optužnica za poreske prevare u srcu Trumpove poslovne imperije

Asošijeted Pres
Autor/ica 3.7.2021. u 07:14

Optužnica za poreske prevare u srcu Trumpove poslovne imperije

Krivične prijave za poreske prevare podnete u četvrtak, 1. jula protiv kompanije bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa (Trump), dodatni su udarac za njegovu kompaniju, koja se već suočava sa poteškoćama usled otkazanih ugovora nakon pobune na Kapitolu i uticaja pandemije korona virusa na hotele i klubove, piše Asošijeted Pres (AP).

Optužnica bi mogla otežati Trampu da postigne nove dogovore, dobije zajmove od banaka i na taj način obezbedi dodatna finansijska sredstva za njegovo rasprostranjeno i zaduženo poslovanje.

Protiv bivšeg predsednika lično nije podneta krivična prijava, ali je istraga u toku.

U nastavku slede detalji o Trampovoj kompaniji i izazovi sa kojima se sada suočava.

Šta je Trampova organizacija?

Kompanija je poslovni subjekt koji obuhvata stotine firmi i partnerstava koje poseduju ili upravljaju poslovnim zgradama, hotelima, rezidencijalnim kulama, golf klubovima, pravima brendiranja, ugovorima o licenciranju i drugom imovinom širom sveta.

Ta preduzeća dele osoblje sa Trampovom organizacijom, uključujući dvojicu Trampovih odraslih sinova, Donalda mlađeg i Erika (Eric), koji su obojica izvršni potpredsednici, i Alena Vajselberga (Allen Weisselberg), glavnog finansijskog direktora.

Šta se navodi u optužnici?

Optužnica velike porote optužila je Trumpovu organizaciju za zaveru kako bi pomogla najvišim rukovodiocima u poreskim prevarama tako da ne prijavljuju naknade poput besplatnog korišćenja stanova i automobila, plaćanja školarine ili naknade za lične troškove.

Kompanija se izjasnila da nije kriva, kao i Vajselberg, jedan od Trapovih najlojalnijih saradnika i od onih koji najduže rade za njega.
Kompanija navodi da niti ona niti Vajselberg nisu uradili ništa loše i tvrdi da su optužbe politički motivisane.

Vajselberg je takođe optužen za poresku prevaru tako što je prikrio da je njegovo stalno prebivalište u gradu Njujorku, u kom je obveznik gradskog poreza na dohodak.

Šta je Trampova trenutna uloga u kompaniji?

Tramp je podneo ostavku na funkcije koje je imao u stotinama preduzeća u okviru Trampove organizacije u više od 20 zemalja pre nego što je položio zakletvu kao predsednik SAD pre četiri godine.

Bio je to njegov pokušaj da ublaži strahove da će predsedništvo koristiti kako bi unapredio svoj posao. U to vreme uspostavio je fond da upravlja njegovom imovinom a kontrolu nad svakodnevnim poslovima poverio je svojoj dvojici odraslih sinova i Vajselbergu.

Međutim, Tramp je ostao jedini ili glavni vlasnik stotina preduzeća i mogao je da izvuče profit iz njih u bilo kom trenutku. Nedavno se vratio u svoje stare poslovne prostorije u Trampovoj kuli na Petoj aveniji, ali nije jasno u kojoj meri je preuzeo nekadašnju ulogu u nadgledanju operacija.

Da li će optužbe naneti štetu poslovanju kompanije?

Ukoliko Trampova organizacija bude osuđena, moraće da plati novčanu kaznu u dvostruko većem iznosu od neplaćenih poreza ili 250.000 američkih dolara, u zavisnosti od toga šta bude veća suma. Kompanija bi takođe eventualno morala da promeni način poslovanja.

Međutim, i bez osuđujuće presude, optužnica može predstavljati problem.

“Kompanije koje su optužene, bilo da je reč o privatnim ili javnim kompanijama, velikim ili malim, suočavaju se sa ozbiljnim kolateralnim posledicama”, izjavio je Danijel Horvic (Daniel Horwitz), advokat odbrane u kancelariji Mekloglin i Stern (McLaughlin and Stern) koji se bavi odbranom u slučajevima nenasilnog finansijskog kriminala i bivši tužilac u okružnom tužilaštvu na Menhetnu.

“Kompanije u industriji finansijskih usluga nerado posluju s njima”, rekao je Horvic. „Njihov pristup kapitalu je ograničen ili odsečen, kao i sposobnost da svoja likvidna sredstva plasiraju kod banaka i brokerskih kuća”.

Šta se desilo sa drugim kompanijama protiv kojih su podnete krivične prijave?

Velika računovodstvena kompanija Artur Andersen (Arthur Andersen) počela je da gubi poslove revizije nakon što je protiv nje podneta krivična prijava u vezi sa poslovanjem sa Enron korporacijom (američka kompanija koja je poslovala u sferi energetike).

Na kraju je morala da otpusti desetine hiljada zaposlenih. Vrhovni sud je 2005. godine poništio presudu protiv kompanije za opstrukciju pravde ali je već bilo prekasno i firma je propala.

Logo Američke banke (Bank of America), koja je osuđena zbog nepromišljene prakse hipotekarnog kreditiranja.
Logo Američke banke (Bank of America), koja je osuđena zbog nepromišljene prakse hipotekarnog kreditiranja.

Druge kompanije koje su se suočile sa krivičnim prijavama uključuju danas neaktivnog giganta koji je 1980-ih poslovao sa obveznicama Dreksel Burnam Lambert (Drexel Burnham Lambert), nekadašnji masivni hedž fond (vrsta investicionog fonda) SAC Capital i naftnu kompaniju BP, koja je zbog uloge u eksploziji u naftnoj bušotini u Meksičkom zalivu morala po osnovu kriivčnih prijava da plati milijarde dolara.

Šta je mogući udar na Trampovu kompaniju?

Trampova organizacija bi mogla teže da sklapa dogovore o stavljanju Trampovog imena na zgrade ili proizvode. Takođe, mogla bi teže ili da privuče turnire na svoje golf terene i da pozajmljuje novac.

Mogla bi da izdrži udar. To je raspostranjena kompanija, ali njeno poslovanje je jednostavno o iza kulisa: vodi golf klubove i hotele, prikuplja čekove od kompanija koje iznajmljuju kancelarije u njenom vlasništvu i naplaćuje naknade za licenciranje zgrada i drugih koji koriste njeno ime.

Iako su pojedine kompanije propale nakon kriminalnih optužbi, druge su preživele ili čak doživele procvat, uključujući Američku banku (Bank of America), koja je osuđena zbog nepromišljene prakse hipotekarnog kreditiranja.

Druge koje su se suočile sa takozvanim odloženim krivičnim prijavama dobro su prošle, uključujući farmaceutskog giganta Bristol-Miers Skuibb, kompaniju koja je optužena za računovodstvene prevare, kao i kompaniju JPMorgan Chase & Co. koja je dovedena u vezu sa masovnom prevarom Bernarda Medofa (Madoff).

Bernard Madoff optužen za organizovanje prevare u iznosu od 50 milijardi dolara, 17. decembra 2008.
Bernard Madoff optužen za organizovanje prevare u iznosu od 50 milijardi dolara, 17. decembra 2008.

Akcije u sve tri kompanije su na rekordno visokom nivou ili su blizu toga.

Šta su poslovni planovi za budućnost bivšeg predsednika?

Nije rekao, ali je povukao par očiglednih poteza.

Stručnjaci za brendiranje kažu da bi kompanija i dalje mogla da koristi Trampovu slavu za sklapanje ugovora o licenciranju širom sveta. U godinama koje su obeležile njegov uspeh na TV-u, rijaliti šou „Šegrt“ (The Apprentice) Tramp je sklapao dogovore o stavljanju svog imena na odela, kravate, mesne odreske i stambene kule u Las Vegasu, Čikagu i Njujorku.

Brend Tramp je prerpeo štetu usled njegovih stavova i podeljene retorike. Nejasno je koliko bi novi napori za licenciranje imali uspeha.
Dok je bio na funkciji predsednika, hoteli i stambene kule u nekoliko gradova sklonili su njegovo ime sa svojih kompleksa. Njegova kompanija je morala da odustane od planova za nove hotelske lance zbog nedostatka interesovanja kod potencijalnih partnera.

Najveću štetu nanele su optužbe da je Tramp podsticao krvavu pobunu na Kapitolu u januaru. Brokeri, zajmodavci i druga preduzeća prekinuli su veze sa njim ubrzo nakon toga.

AP je ranije ove godine izvestio da su cene stanova u mnogim zgradama koje su odobrile upotrebu Trampovog imena naglo pale, a brokeri kažu da neki potencijalni kupci odbijaju čak i da pogledaju stanove u zgradama koje nose njegovo ime.

(Prevela: Mila Đurđević)

RSE

Asošijeted Pres
Autor/ica 3.7.2021. u 07:14