Obilježena godišnjica smrti Georgea Floyda

tačno.net
Autor/ica 26.5.2021. u 10:03

Obilježena godišnjica smrti Georgea Floyda

foto: AA

Predsjednik SAD-a Joe Biden pohvalio je ‘izvanrednu hrabrost’ porodice Afroamerikanca kojeg je prije godinu dana usmrtio bijeli policajac u Minneapolisu.

Američki predsjednik Joe Biden pohvalio je “izvanrednu hrabrost“ porodice Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je prije godinu dana usmrtio bijeli policajac u Minneapolisu, što je pokrenulo val protesta i potaknulo osnivanje pokreta Black Lives Matter.

“Porodica Floyd je pokazala izvanrednu hrabrost, naročito njegova kćerka Gianna“, naveo je Biden u saopćenju nakon susreta s nekoliko članova porodice u Ovalnom uredu u utorak, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Uoči sahrane njenog oca prije godinu dana, Jill i ja smo sreli porodicu i ona mi je rekla: ‘Moj tata je promijenio svijet.’ On je to učinio“, kazao je Biden.

‘Ustani i pamti Georgea Floyda’

Porodica Georgea Floyda je nakon susreta s Bidenom u Bijeloj kući pozvala američki Kongres da izglasa veliki zakon o reformi policije kako bi se zaštitili ljudi obojene kože.

“Ako možete donijeti savezni zakon o zaštiti jedne vrste ptica, bjeloglavog orla, možete donijeti i savezni zakon o zaštiti crnaca“, rekao je Philonise Floyd, brat Georgea Floyda, nakon susreta s američkim predsjednikom i potpredsjednicom Kamalom Harris.

Minutom šutnje u utorak je u Minneapolisu obilježena godišnjica smrti Floyda, koga je ubio policajac Derek Chauvin, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Događaju “Ustani i pamti Georgea Floyda“ su prisustvovali i Floydova sestra Brigite, gradonačelnik Jacob Frey te građani i aktivisti.

Videosnimak Floydovog ubistva 25. maja 2020. godine izazvao je proteste širom svijeta.

Chauvin je proglašen krivim po optužbama za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

On je držao svoje koljeno na vratu Floyda više od devet minuta prilikom privođenja.

Floyd je priveden jer je pokušao kupiti cigarete navodno falsificiranom novčanicom od 20 dolara.

Klečali devet minuta i 29 sekundi

Chauvin bi na suđenju 25. juna mogao dobiti kaznu u trajanju između 12,5 i 40 godina zatvora.

Samo nekoliko sati prije ceremonije obilježavanja na raskrsnici gdje je Floyd ubijen dogodila se pucnjava, u kojoj je povrijeđen jedan čovjek.

Policija je saopćila da se brzo sve vratilo u normalu i da nema više povrijeđenih.

I u New Yorku je održan program sjećanja na Georgea Floyda, prenosi Anadolija.

Programu održanom u National Action Networku prisustvovali su mnogi aktivisti za zaštitu ljudskih prava, među kojima i pastor Al Sharpton, te gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Učesnici programa klečali su devet minuta i 29 sekundi.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 26.5.2021. u 10:03