Obaveštajni izveštaj: Ekstremisti predstavljaju pojačanu pretnju za SAD

tačno.net
Autor/ica 18.3.2021. u 09:41

Obaveštajni izveštaj: Ekstremisti predstavljaju pojačanu pretnju za SAD

foto: prwatch.org

Nasilni ekstremisti, gnevni zbog političkih pitanja i puni rasnih predrasuda, predstavljaju “pojačanu pretnju” za SAD, naveli su američki zvaninici u obaveštajnom izveštaju, javlja AP.

Nalazi iz izveštaja, objavljenog više od dva meseca nakon što je u Kongres SAD upala grupa razularenih pristalica bivšeg predsednika države Donalda Trampa (Trump), na istoj su liniji kao upozorenja koja su prethodnih nedelja iznosili američki zvaničnici, uključujući direktora Federalnog istražnog biroa Kristofera Reja (Christopher Wray).

Rej je nedavno rekao da pretnja od domaćeg nasilnog ekstremizma “metastazira” širom zemlje.

Celovit poverljiv obaveštajni izveštaj predstavljen je Beloj kući i Kongresu SAD, a javnosti kratak sažetak o procenjenoj pretnji.

Obaveštajni zvaničnici su naveli u izveštaju da su ekstremisti od kojih preti nasilje motivisani različitim ideologijama.

Navodi se da će gnev zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja korona virusa i lažno uverenje da su novembarski predsednički izbori pokradeni “gotovo izvesno” podstaći dodatno nasilje u 2021. godini.

U izveštaju stoji i da najveću pretnju predstavljaju nasilni ekstremisti motivisani rasnom mržnjom, za koje zvaničnici procenjuju da bi najpre mogli da izvedu masovne napade na civile, kao i militantne grupe, na čijoj bi meti mogli da se nađu pripadnici policije i zvaničnici vlade.

U izveštaju se kaže da najsmrtonosniju pretnju predstavljaju rasno motivirani nasilni ekstremisti, za koje zvaničnici kažu da će najverovatnije izvoditi masovne napade na američke civile, i paravojne grupe za koje se smatra da će verovatno ciljati snage reda i vladine zvaničnike.

Pretnja od strane paravojnih formacija povećala se 2020. godine i očekuje se da će se ponovo povećati ove godine, navodi se u rezimeu izveštaja.

Izveštaj navodi da beli supremacisti pokazuju tendenciju ka jačanju transnacionalnih veza. Mala grupa njih otputovala je u inostranstvo da bi se povezali sa ljudima koji dele njihovu ideologiju, navodi se u izveštaju, koji ne navodi gde su išli ili sa kim su se upoznali.

RSE

tačno.net
Autor/ica 18.3.2021. u 09:41