Obama: Vojna akcija protiv Sirije na čekanju

tačno.net
Autor/ica 10.9.2013. u 09:42

Obama: Vojna akcija protiv Sirije na čekanju

REUTERS

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će staviti planove za vojnu intervenciju u Siriji na čekanje, kako bi se videlo da li će Damask prihvatiti predlog Rusije da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Naveo je da su u slučaju pozitivnog odgovora, velike šanse da se barem na neko vreme stopiraju pripreme za vojni udar na Siriju, ali je izrazio skepticizam po pitanju odluke vlasti u Damasku.

“Moguće je da dobijemo proboj ali to mora da bude praćeno i mi nećemo samo da odložimo taktiku da bismo izbegli pritisak sa kojim se sada suočavamo.”

Glasanje u američkom Senatu o mogućim vojnim udarima na Siriju bilo je planirano za sredu, ali je odloženo dok se ne završe razgovori o predlogu Rusije.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem pozdravio je ruski predlog, pohvalivši istovremeno Kremlj što pokušava da “spreči američku agresiju”.

Britanski premijer Dejvid Kameron podržao je predlog Rusije, a generalni sekretar Ban Ki Mun je izjavio da će možda zatražiti da Saveta bezbednosti da zahteva od Sirije da hemijsko oružje smesti na lokacije koje bi bile pod nadzorom UN.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da bi ruski plan da Sirija preda svoje hemijsko oružje bio “važan korak” i upozorila Moskvu da mora iskreno pomoći međunarodnim naporima da se ublaži sirijska kriza.

Podsetimo, Obama je za utorak najavio obraćanje javnosti u vezi sa Sirijom.

Predsednik SAD trebalo bi da se sastane sa republikanskim senatorima kako bi pokušao da od njih dobije podršku za rezoluciju kojom se odobrava upotreba sile u Siriji zbog korišćenja hemijskog oružja.

Američki Senat glasaće u sredu da li da razmatra podršku rezoluciji predsednika Baraka Obame, kojom bi bili odobreni vazdušni udari na Siriju, najavio je u ponedeljak lider demokratske većine u Senatu Hari Rid.

Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 10.9.2013. u 09:42