Obama: Putin ignorira mogućnosti za diplomatsko rješavanje sukoba

tačno.net
Autor/ica 29.8.2014. u 09:27

Obama: Putin ignorira mogućnosti za diplomatsko rješavanje sukoba

Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući najavio da će sa saveznicima razmotriti mogućnost širenja ekonomskih sankcija protiv Rusije

WASHINGTON – Američki predsjednik Barack Obama optužio je u četvrtak Rusiju da podržava, obučava, naoružava i financira separatiste u Ukrajini, ali je odbacio mogućnost američke vojne akcije protiv Rusije te, umjesto toga, najavio moguće proširenje sankcija.

Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući najavio da će sa saveznicima razmotriti mogućnost širenja ekonomskih sankcija protiv Rusije, nakon što su ukrajinske vlasti optužile Moskvu da je poslala vojsku u jugoistočnu Ukrajinu, gdje se vode žestoke borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

No, izbjegao je ruske vojne akcije nazvati »invazijom« i isključio mogućnost američkog vojnog angažmana u Ukrajini, istaknuvši da se mora pronaći diplomatsko rješenje, izvijestila je agencija Reuters.

»Smatram da su akcije koje smo vidjeli prošlog tjedna nastavak onoga što se dešava već mjesecima«, rekao je Obama i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ignorira mogućnosti za diplomatsko rješavanje sukoba.

Sankcije koje su Rusiji nametnule SAD i europski saveznici pogodile su rusko gospodarstvo, a »postoje načini da ih produbimo ili proširimo«, napomenuo je Obama najavivši da će o tome raspravljati sa saveznicima na summitu zemalja NATO-a u Walesu idućeg tjedna.

Također je najavio da će idućeg mjeseca u prvi službeni posjet Washingtonu doći ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Tokom  konferencije za novinare u Bijeloj kući, Obama je komentirao situaciju u Siriji i tom prilikom kazao da će zajedno s Kongresom raditi na uspostavi strategije borbe protiv IDIL-a

Agencije

tačno.net
Autor/ica 29.8.2014. u 09:27