Obama poručio Putinu: Nećete dobiti Ukrajinu

tačno.net
Autor/ica 27.4.2014. u 09:44

Obama poručio Putinu: Nećete dobiti Ukrajinu

NOVE međunarodne sankcije koje bi se već u ponedjeljak mogle uvesti Rusiji trebaju zaustaviti “provokacije” Moskve na istoku Ukrajine, rekao je u nedjelju predsjednik Barack Obama koji boravi u posjetu Maleziji.

“Važno je da donesemo nove mjere kako bismo Rusiji dali do znanja da pokušaji destabilizacije u Ukrajini moraju prestati”, istaknuo je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Maleziji.

Sedam industrijski razvijenih zemalja (G7) odlučilo je u subotu proširiti sankcije Moskvi nakon porasta napetosti na istoku Ukrajine gdje su u subotu separatisti još držali skupinu međunarodnih vojnih promatrača.

Po riječima jednog američkog čelnika, “svaka zemlja će odlučiti kakve ciljane sankcije će uvesti”. “Američke sankcije mogle bi se donijeti već u ponedjeljak”, dodao je. Diplomati 28 zemalja Europske unije sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi “utvrdili dodatni popis sankcija iz druge faze”, poput blokiranja imovine i zabrane putovanja.

“Sve dok se Rusija bude služila provokacijama umjesto da krizu riješi mirnim putem i dade prednost smirivanju stanja, bit će posljedica i one će biti sve teže”, upozorio je Obama. Rusija, koju Kijev i Zapad optužuju da potiče nerede u Ukrajini, nagomilala je oko 40.000 vojnika na svojoj zapadnoj granici gdje već nekoliko dana “izvodi vojne vježbe”.

SAD i Ukrajina su također optužili Moskvu da je u noći na subotu u više navrata povrijedila ukrajinski zračni prostor ne bi li “izazvala rat”, što ova niječe. Zbog takva razvoja događaja ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk morao je skratiti posjet Rimu.

tačno.net
Autor/ica 27.4.2014. u 09:44