Obama od Kongresa traži nove ovlasti za borbu protiv IDIL-a

tačno.net
Autor/ica 6.11.2014. u 12:15

Obama od Kongresa traži nove ovlasti za borbu protiv IDIL-a

Američki predsjednik Barack Obama izjavio da će započeti pregovore sa Kongresom kako bi vlada dobila ovlasti za korištenje vojne sile protiv terorističke organizacije IDIL.

Nakon izbora u SAD-u kojima su Republikanci preuzeli kontrolu nad američkim Kongresom, Obama je govorio na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

“Počet ću pregovore sa Kongresom za nove ovlasti korištenja vojne sile protiv IDIL-a. Svijet mora znati da smo ujedinjeni iza ovih napora, a vojska mora znati da zaslužuju našu otvorenu i punu podršku”, rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, Kongres treba dati ovlasti koje neće biti kao i za prethodne ratove već odgovarajuće za borbu protiv IDIL-a, jer, kako je kazao, SAD sada ima drugačijeg neprijatelja i drugačiju strategiju.

Obama je također dodao da ovlasti koje će dati Kongres, ne samo da trebaju biti prikaz strategije SAD-a u naredna dva ili tri mjeseca, nego i za ubuduće.

Podsjetivši da je situacija u Siriji također vrlo komplikovana, predsjednik Obama je rekao da ona neće biti riješena u skorije vrijeme.

“Naš fokus u Siriji nije riješiti kompletan problem ove zemlje nego samo izolovati regije gdje djeluje IDIL”, kazao je on, dodavši da je zahvaljujući operacijama SAD-a IDIL trenutno u krhkoj situaciji.

Obama je također dodao da je prvenstveni cilj SAD-a odstraniti IDIL van Iraka.

U vezi sa nuklearnim programom Irana, predsjednik Obama je poručio da kada svijetu bude zagarantovano da ne proizvodi nuklearno oružje, Iran će korak po korak biti izvan sankcija.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 6.11.2014. u 12:15