Obama će za intervenciju tražiti odobrenje Kongresa

tačno.net
Autor/ica 1.9.2013. u 07:43

Obama će za intervenciju tražiti odobrenje Kongresa

Predsjednik SAD-a Barack Obama rekao kako SAD mora intervenirati u Siriji te da će povodom toga od Kongresa tražiti dozvolu

Predsjednik SAD-a Barack Obama rekao kako SAD mora intervenirati u Siriji te da će povodom toga od Kongresa tražiti dozvolu, javlja agencija Anadolija.

Obama je o pitanju vojne intervencije u Siriji govorio u Rose Gardenu. On je rekao da je američka vojska spremna da svakog trenutka udari. Obama je također izjavio da to neće biti otvorena borba, da američke kopnene snage neće ulaziti na sirijsku teritoriju te da će akcija biti vremenski ograničena.

Obama je kazao da je svakog trenutka spreman izdati naredbu o napadu, no bez odobrenja Kongresa on neće to uraditi.

“Napad na Siriju može biti sutra, slijedeće sedmice ili slijedećeg mjeseca”, kazao je Obama, govoreći o vremenu napada.

Obama je rekao da je već razgovarao s nekim članovima Kongresa te da će pitanje intervencije biti razmatrano na Kongresu čim isti počne s radom.

Francuski predsjednik François Hollande telefonom je razgovarao sa američkim predsjednikom Barackom Obamom o krizi u Siriji te tom prilikom poručio da poštuje odluku Obame da sačeka odluku američkog Kongresa prije pokretanja bilo kakve vojne intervencije u Siriji.

S druge strane, lider Unije narodnog pokreta (UMP) Jean-Francois Cope izjavio je da ja potrebno da Francuska sačeka konačni izvještaj UN-a o upotrebi hemijskog oružja prije donošenja bilo kakve odluke o učestvovanju u napadu na sirijski režim.

Parlament Francuske će na poziv predsjednika Hollandea u četvrtak održati vanredno zasjedanje kako bi raspravljao o sirijskoj krizi.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 1.9.2013. u 07:43