Nova mobilizacija u Izraelu, granata pala u blizini još jedne škole UN u Gazi

tačno.net
Autor/ica 31.7.2014. u 10:42

Nova mobilizacija u Izraelu, granata pala u blizini još jedne škole UN u Gazi

Foto: Reuters

pojasu Gaze nastavljeni su žestoki sukobi. U vazdušnom napadu Izraela u četvrtak rano ujutro, povređeno je 15 Palestinaca koji su se sklonili u jednu školu UN-a, u severnom delu Pojasa Gaze. Škola se nalazila neposredno uz džamiju koja je pogođena, javila je služba za hitnu pomoć u toj oblasti. U istom kampu, u izraelskom artiljerijskom napadu na drugu školu UN, prethodno je ubijeno najmanje 16 Palestinaca, među kojima je bilo i dece. Generalni sekretar UN Ban ki Mun oštro je osudio napad na škole:

“Svi dostupni dokazi ukazuju na izraelsku artiljeriju. Ništa nije sramnije od napada na decu koja spavaju. Najoštrije osuđujem ovaj napad. Ništa ne može da opravda ovaj horor.“

Kris Gunes, portparol agencije za pomoć UN, rekao je da su izraelskoj vojsci rekli gde se nalaze njihove škole.

„Upozorili smo izraelsku vojsku 17 puta, rekli smo i tačno gde se škola nalazi, rekli smo im da je puna ljudi, da je u njoj preko 3.000 izbeglica, a to su ljudi kojima je vojska Izraela rekla da se sklone. Uprkos svemu tome, škola je pogođena, pogođena su deca koja su na podu učionice spavala uz svoje roditelje. To je neprihvativo.To je udar na ljudskost.“

U borbama u sredu poginulo je ukupno 108 Palestinaca, čime je broj žrtava porastao na 1.348, saopštile su lokalne vlasti. Na izraelskoj strani su poginula tri vojnika, te je novi bilans njihovih žrtava 56. Od palestinskih raketa koje su pale u Izrael, poginula su dva civila i jedan radnik iz Tajlanda.

SAD su u sredu uveče potvrdile da su Izraelu, koji vodi ofranzivu u pojasu Gaze protiv palestinskog pokreta Hamas, uputile municiju u vrednosti od oko milijardu dolara. To je rekao portparol Pentagona Džon Kirbi, dodavši da su SAD posvećene osiguravanju bezbednosti Izraela.

Izraelska vojska mobilisala je u četvrtak dodatnih 16.000 rezervista čime se njihov broj podigao na 86.000 od početka ofanzive na pojas Gaze 8. jula, rekla je portparolka izraelske vojske i dodala da su izdati nalozi za dodatan broj rezervista da bi vojnici koji su sada na terenu mogli da se odmore.

Kabinet za bezbednost, u kome se nalazi osam ministara, dan ranije je  održao petočasovni sastanak i jednoglasno odlučio da nastavi napade na “terorističke mete” palestinskog borbenog Hamasa kao i operacije za “neutralizovanje” tunela koji je taj islamistički pokret prokopao između Gaze i izraelske teritorije, javio je izraelski javni radio.

Novi sastanak ministara najavljen je za četvrtak popodne.

Sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa počeli su 8. jula i  poslednjih dana su se intenzivirali.

U Pojasu Gaze, uskoj enklavi koja je od 2006. pod izraelskom blokadom i čija granica sa Egiptom je zatvorena od 2012. živi oko 1,8 milion ljudi, i na toj skučenoj teritoriji nisu nigde bezbedni.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 31.7.2014. u 10:42