Njemačke i austrijske vlasti na oprezu zbog terorističke prijetnje, ali ne otkazuju dočeke Nove

tačno.net
Autor/ica 28.12.2015. u 09:57

Njemačke i austrijske vlasti na oprezu zbog terorističke prijetnje, ali ne otkazuju dočeke Nove

Vlasti u Austriji i Njemačkoj na povećanom su oprezu zbog obavještajnog upozorenja na moguće terorističke napade, iako policija inzistira da prijetnje nisu dovoljno konkretne da bi se otkazivali dočeci Nove godine.

Upozorenje se odnosi na moguće terorističke napade na velike europske gradove idući tjedan, možda vatrenim oružjem ili bombom. Stručnjaci su kazali da je prijetnja više nego »apstraktno« upozorenje.

Glasnogovornik austrijske policije Patrick Maierhofer rekao je za austrijsku agenciju APA-u da »ne postoji konkretna prijetnja«, ali je dodao da je izvor iz obavještajne zajednice rekao policiji da je nekoliko potencijalnih napadača »na putu prema Europi«.

»Ali ne znamo jesu li oni doista na putu i postoje li uopće«, rekao je.

No ne želeći riskirati, austrijske vlasti rasporedile su na ulicama jače naoružane policajce. Nekoliko policajaca iz okolnih općina također je dežurno u slučaju da budu potrebni u većim gradovima. Moguće su i češće nasumične provjere prolaznika te veći fokus na ostavljene predmete.

Njemačke vlasti također su pojačale mjere sigurnosti, rasporedivši više policajaca na ulicama, rekao je vođa sindikata njemačke policije. Pojačat će se i nadzor sigurnosnim kamerama.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 28.12.2015. u 09:57