Njemačka uvodi porezne olakšice za izgradnju domova za izbjeglice

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 10:19

Njemačka uvodi porezne olakšice za izgradnju domova za izbjeglice

Njemačka vlada očekuje ove godine oko milijun azilanata, a političari su pod pritiskom gdje smjestiti i kako integrirati tako veliki broj migranata

Njemačka planira uvesti porezne olakšice za izgradnju stanova u naredne tri godine kako bi zbog povećanja potražnje stanova uslijed velikog priljeva migranata izbjegla nestašicu stanova na tržištu, potvrdio je u četvrtak ministar financija.

Njemačka vlada očekuje ove godine oko milijun azilanata, a političari su pod pritiskom gdje smjestiti i kako integrirati tako veliki broj migranata.

Barbara Hendricks, zadužena za stanogradnju, procijenila je da će svake godine biti potrebe za oko 350.000 stanova, no ove će se godine izgraditi samo 245.000. Udruga stanodavaca DMB je priopćila da Njemačkoj, koja broji oko 40 milijuna kuća, treba 800.000 stanova.

U pismu upućenom Hendricks, ministar financija Wolfgang Schaeuble predlaže da vlada vlasnicima novih stanova dozvoli da od poreza otpišu 10 posto troškova. Ti poticaji bi bili ograničeni samo na područja s manjkom stambenog prostora i odnosili bi se samo na stanove izgrađene ili kupljene od 2016. do 1018.

Njemačka građevinska industrija osjeća korist od povećane državne potrošnje na izbjeglice. Prema najnovijem Ifo istraživanju, poslovna klima u građevinskom sektoru je na najvišoj razini od ujedinjenja Njemačke.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 27.11.2015. u 10:19