Njemačka proglasila pokret BDS antisemitskim

tačno.net
Autor/ica 18.5.2019. u 09:22

Njemačka proglasila pokret BDS antisemitskim

Foto: EPA

Njemački parlament proglasio je antisemitskim pokret koji traži da se na Izrael izvrši ekonomski pritisak kako bi prekinuo okupaciju palestinskih teritorija, osigurala jednakopravnost arapskih građana, a palestinskim izbjeglicama priznalo pravo na povratak svojim domovima.

Većina zastupnika Bundestaga glasala je za to da se međunarodni pokret Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) proglasi entitetom koji za ostvarivanje svojih političkih ciljeva koristi antisemitsku taktiku.

“Argumentacija i metode BDS-a su antisemitske”, piše u odluci koju su predložili konzervativci kancelarke Angele Merkel, njeni koalicijski partneri socijalisti te Zeleni i Slobodni demokrati.

Izrael pozdravio odluku Bundestaga

Opstojnost Izraela prioritet je Njemačke još od kapitulacije nacističke diktature koja je počinila holokaust i skrivila smrt oko šest miliona jevreja.

Vršitelj dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova Israel Katz pozdravio je odluku Bundestaga, dok ju je BDS nazvao protupalestinskom.

Posljednji sukob između BDS-a i izraelske vlade tiče se finala Eurovizije koje se u subotu održava u Tel Avivu. Pokret je pozvao pjevače, obožavatelje i televizije da bojkotiraju Evroviziju, ocijenivši da se radi o “iskupljivanju” Izraela za politiku prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

AJB

tačno.net
Autor/ica 18.5.2019. u 09:22