Njemačka odgovorila Netanyahuu: Mi smo krivi za Holokaust

tačno.net
Autor/ica 22.10.2015. u 10:09

Njemačka odgovorila Netanyahuu: Mi smo krivi za Holokaust

Izraelski premijer optužio je palestinskog muftiju iz Drugog svjetskog rata da je Hitlera nagovorio na Holokaust.

Njemačka je odgovorna za Holokaust i nema nikakve potrebe da se to revidira, rekao je glasnogovornik njemačke Vlade u odgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu koji je optužio palestinskog muftiju iz Drugog svjetskog rata da je kriv za “konačno rješenje”.

Netanyahu je okrivio palestinskog vjerskog vođu i jerusalemskog muftiju Haja Amina al-Huseinija iz 1940-ih godina za ideju istrebljenja Jevreja u nacističkoj Njemačkoj, što je izazvalo snažnu reakciju izraelske opozicije, historičara i Palestinaca. Huseini se 1941. sastao s Hitlerom u Berlinu.

“Hitler nije želio istrijebiti Jevreje u to vrijeme, on ih je želio protjerati”, rekao je Netanyahu u utorak na Svjetskom cionističkom kongresu u Jerusalemu.

“A onda je muftija otišao kod njega i rekao mu da će svi oni onda iseliti u Palestinu”, prepričao je Netanyahu.

“Pa što da onda radim s njima”, pitao je Hitler, po tvrdnjama izraelskog premijera, a muftija mu je, kako je dodao, odgovorio da ih “spali”.

“On je imao glavnu ulogu u poticanju konačnog rješenja (jevrejskog pitanja)”, zaključio je optužbu Netanyahu.

‘Toliko mrzi Palestince da oslobodi Hitlera krivnje’

Kad su ga pitali za te Netanyahuove komentare, glasnogovornik njemačke Vlade odgovorio je da je Njemačka odgovorna za Holokaust i da nema nikakve potrebe da se drugačije gleda na to.

Netanyahu, kojem je otac bio ugledni historičar, brzo se našao pod salvom kritika, pišu agencije.

Sastanak Hitlera i Huseinija desio se u novembru 1941., a Hitler je gotovo tri godine prije, u januaru 1939. u Reichstagu govorio o potrebi “istrebljenja jevrejske rase”.

“Reći da je muftija dao Hitleru ideju da pobije ili spali Jevreje, jednostavno nije tačno”, rekla je Dina Porat, profesorica na Univerzitetu u Tel Avivu i glavna historičarka u Yad Vashemu.

“To je bila centralna tema Hitlerove ideologije mnogo, mnogo prije nego što se pojavio muftija”, kazala je Reutersu.

Nije jasno zašto je Netanyahu odlučio pokrenuti ovo pitanje sada, baš uoči posjete Njemačkoj, ali je tako ponovo do vrhunca dignuo tenzije između Izraelaca i Palestinaca, koji su u novom sukobu posljednje dvije sedmice.

Palestinski glavni pregovarač, Saeb Erekat, oglasio se u srijedu rekavši da “Netanyahu toliko mrzi Palestince da je voljan osloboditi Hitlera krivnje za ubistvo šest miliona Jevreja”.

Opozicija: Opasno izvrtanje historije

Na Netanyahuovu izjavu reagirao je i Isaac Herzog, čelnik opozicije u Knessetu.

“Ovo je opasno izvrtanje historije i zahtijevam da Netanyahu to odmah ispravi budući da time umanjuje Holokaust, nacizam i zlu pošast, što je bila Hitlerova uloga u užasnoj nesreći našeg naroda”, napisao je Herzog na Facebooku.

Netanyahu je u srijedu ostao pri svom.

“Te optužbe su apsurdne. Nemam nikakvu namjeru odriješiti Hitlera njegove sotonske odgovornosti za istrebljenje evropskih Jevreja. Hitler je bio onaj koji je donio odluku”, poručio je izraelski premijer, ali i dodao da ima “dovoljno dokaza” kojima može potkrijepiti optužbe protiv Huseinija.

“Apsurdno je ignorirati ulogu koju je muftija imao u ohrabrivanju i poticanju Hitlera”, rekao je.

Ni Netanyahuov ministar odbrane i bliski saradnik Moshe Yaalon ne slaže se s njim.

“Huseini sigurno nije bio taj koji je izmislio konačno rješenje. To je plod samo Hitlerovog zlog uma”, rekao je Yaalon na vojnom radiju.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 22.10.2015. u 10:09