Njemačka i Francuska usvojile rezoluciju o bližoj saradnji

tačno.net
Autor/ica 23.1.2018. u 10:00

Njemačka i Francuska usvojile rezoluciju o bližoj saradnji

foto: EPA

Ni Njemačka ni Francuska nemaju budućnost bez Evrope, poručio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble.

Njemački i francuski poslanici usvojili su zajedničku rezoluciju u kojoj se ističe potreba za bližom saradnjom, a povodom obIlježavanja 55-godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma o prijateljstvu između dvije zemlje.

Jelisejskim sporazumom, potpisanim 1963. godine, obilježeno je pomirenje između Francuske i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, a francuski i njemački poslanici su, usvajanjem zajedničke rezolucije kojom se priznaje značaj tog sporazuma, pozvali na novi sporazum o produbljenju partnerstva.

Na specijalnoj sjednici njemačkog Parlamenta u Berlinu, predsjednik francuske Nacionalne skupštine Francois de Rugy rekao je poslanicima da je multilateralizam “tajna uspjeha Evrope”, prenosi AP.

“Jačanje saradnje između naše dvije zemlje je preduslov za jačanje Evrope”, istakao je on.

Njemački poslanici su, po završetku sjednice Bundestaga, prisustvovali sjednici francuskog Parlamenta u Parizu, predvođeni predsjednikom Bundestaga Wolfgangom Schaeubleom.

Prilagođavanje principa Jelisejskog sporazuma

Schaeuble je, obraćajući se francuskim poslanicima u Parizu, rekao da je “francusko-njemačka saradnja uspješna priča”.

“Ni Njemačka ni Francuska nemaju budućnost bez Evrope”, poručio je u govoru na francuskom jeziku.

Njemački i francuski poslanici odlučili su usvojiti rezoluciju u kojoj od svojih vlada traže da “prilagode osnovne principe Jelisejskog sporazuma” kako bi se odgovorilo na nove izazove globalizacije, rekao je Schaeuble.

Među tim izazovima on je naveo migracije u svijetu, opasnosti od međunarodnog terorizma, oružane sukobe na vanjskim granicama Evrope, pritisak autoritarnih režima i separatističkih težnji, kao i razvoj međunarodnih finansijskih tržišta.

Francuski poslanici su glasali sa 133 glasa prema 12, uz dvoje suzdržanih, za rezoluciju koju su njihove njemačke kolege prethodno usvojile.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 23.1.2018. u 10:00