Nijemci masovno kupuju grijalice i peći na drva i ugalj

tačno.net
Autor/ica 16.7.2022. u 10:12

Nijemci masovno kupuju grijalice i peći na drva i ugalj

Foto: Felix Hörhager/AFP/Profimedia

Nijemci u strahu od nestašica plina na jesen i zimu pojačano kupuju električne grijalice iako uredi za zaštitu potrošača upozoravaju na neekonomičnost ovakve vrste grijanja.

“Bilježimo natprosječno veliku potražnju za grijalicama“, saopćio je lanac trgovina električnih proizvoda Media Markt/Saturn, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Lanac trgovina građevinskog materijala Hornbach zabilježio je 100 posto veću potražnju nego u istom razdoblju prošle godine.

“Potražnja je naglo porasla u posljednje tri sedmice“, kaže Florian Preuss iz lanca Hornbach.

Istovremeno je, kako javlja internetska stranica za poređenje cijena Idealo, osim porasta potražnje za električnim grijalicama skočila i potražnja za drugim alternativama plinu poput peći na drva i ugalj.

Još gore nakon odmora

Građani Njemačke sve više strahuju da bi Rusija u potpunosti mogla prekinuti dovod plina u Njemačku.

Građani koji žive u stanovima koji pripadaju nekoj od stambenih kompanija poput Vonovie strahuju i od najavljenog sniženja noćne temperature u stanovima ove kompanije.

Stručnjaci procjenjuju da bi prava navala na električne grijalice mogla uslijediti najesen kada se građani vrate s ljetnih odmora.

Istovremeno, uredi za zaštitu potrošača upozoravaju na visoke cijene grijanja ovakvim uređajima i ukazuju na to da je grijanje na električnu struju pogodno samo u slučaju kratkoročnog kvara ili nestanka grijanja.

“Dugotrajno grijanje na struju nema smisla. Grijanje električnim grijalicama je još uvijek tri puta skuplje od grijanja plinom“, kaže Reinhard Loch iz Ureda za zaštitu potrošača savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

AJB

tačno.net
Autor/ica 16.7.2022. u 10:12