Nigerijska vojska oslobodila 101 dijete i 67 žena iz ruku Boko Harama

tačno.net
Autor/ica 3.8.2015. u 09:21

Nigerijska vojska oslobodila 101 dijete i 67 žena iz ruku Boko Harama

Preko 200 djevojčica iz Chiboka i dalje se smatra nestalima, više od godinu dana nakon što su otete iz svoje škole na sjeveru Nigerije

Nigerijska vojska priopćila je da je oslobodila 178 ljudi iz ruku islamističke skupine Boko Haram u sjevernoj državi Borno, javlja u ponedjeljak BBC.

U priopćenju objavljenom u nedjelju, vojska kaže da je među oslobođenima 101 dijete i 67 žena, ali nije jasno jesu li među njima i djevojčice otete iz škole u Chiboku u travnju 2014.

Vojska je također rekla da je zapovjednik Boko Harama uhićen te da je »očišćeno« nekoliko kampova.

Boko Haram ubio je od početka 2014. oko 5.500 civila.

Preko 200 djevojčica iz Chiboka i dalje se smatra nestalima, više od godinu dana nakon što su otete iz svoje škole na sjeveru Nigerije.

U listopadu prošle godine, nigerijska vlada je priopćila da je dogovorila prekid vatre i oslobađanje djevojčica, ali je Boko Haram ubrzo nakon toga demantirao tu vijest.

Ta je otmica izazvala zgražanje u čitavom svijetu, a mnogi su se priključili online kampanji čiji je cilj njihovo oslobađanje. Nekoliko država, među kojima SAD i Kina kazalo je da će pomoći u traženju djevojčica.

Oko dvije tisuće žena i djevojčica oteo je Boko Haram od početka 2014., po brojkama koje je objavila organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 3.8.2015. u 09:21