“News of the World”: Prisluškivanje dogovarali na kolegijumima

Autor/ica 16.8.2011. u 10:34

“News of the World”: Prisluškivanje dogovarali na kolegijumima

Osuđeni telefonski „haker” Cleve Goodmen upozoravao je još prije četiri godine da je ilegalno prisluškivanje i presretanje sms poruka uzelo maha u tabloidu „News of the World” i to uz odobrenje rukovodstva, objavili su danas britanski parlamentarci.

Goodmen je u pismu koje je uputio direktoru za ljudske resurse naveo da se telefoni prisluškuju uz „puno znanje i podršku” čelnika novina, koje su do nedavnog gašenja bile u sastavu kompanije „News International”, u vlasništvu medijskog tajkuna Ruperta Murdocha.

Ova tvrdnja je posebno optužujuća, jer su „News of the World”, kao i „News International”, dugo tvrdili da je Goodmen, koji je dobio otkaz, a zatim osuđen i zatvoren zbog uloge u ovom skandalu, zapravo jedini reporter koji je uključen u nelegalno prisluškivanje i presretanje poruka.

Međutim, Goodmenovo pismo koje je poslao u martu 2007. godine direktno opovrgava ove tvrdnje.

On je naveo da je djelovao uz podršku nadređenih i da su ostali zaposleni u tabloidu „hakovali” telefone, kao i da je o toj praksi „naširoko bilo reči na dnevnim uređivačkim kolegijumima, sve dok glavni urednik nije to izričito zabranio”.

Imena onih koji se u pismu pominju kao saučesnici, zamagljena su. Prema navodima lista „Guardian”, koji je prvi objavio ovu prepisku, navedeno je da je policija sakrila imena u interesu istrage.

Pismo je jedan od dokumenata koje su objavili parlamentarci iz odbora za kulturu, medije i sport.

Odbor je ranije danas saopštio da će vjerovatno ponovo pozvati na svjedočenje šefa evropskog dijela „News Internationala” Jamesa Murdocha, sina vlasnika kompanije.

Prethodno svjedočenje Jamesa Murdocha da nije znao ništa o prisluškivanju osporili su bivši glavni urednik i advokat tabloida.

Britanska policija istražuje tvrdnje da su zaposleni u „News of the World” ilegalno prisluškivali telefone, čitali sms poruke i podmićivali policajce da bi sakupili informacije o političarima, poznatim ličnostima i žrtvama zločina.

Autor/ica 16.8.2011. u 10:34