Netanyahu naciji: Vojnu operaciju u Gazi nećemo zaustaviti

tačno.net
Autor/ica 21.8.2014. u 09:13

Netanyahu naciji: Vojnu operaciju u Gazi nećemo zaustaviti

Foto: Reuters

Kazao je kako sve opcije ostaju na stolu uključujući kopnenu invaziju i da će izraelska vojska, ukoliko Hamas nastavi s napadima, stalno napadati

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u obraćanju naciji da se izraelska vojna operacija protiv Pojasa Gaze neće zaustaviti sve dok Hamas ne prekine s raketnim napadima.

“Operacija ‘Zaštitni rub’ nije završena”, kazao je u srijedu Netanyahu koristeći vojni naziv operacije pokrenute 8. srpnja.

“Odlučni smo nastaviti operaciju i nećemo se zaustaviti sve dok svim građanima Izraela ne bude vraćena potpuna sigurnost i mir”.

Kazao je kako sve opcije ostaju na stolu uključujući kopnenu invaziju i da će izraelska vojska, ukoliko Hamas nastavi s napadima, stalno napadati.

Odlučnom retorikom signalizirao je da je Izrael pripreman na produljenu vojnu operaciju u Pojasu Gaze u kojoj je do sada više od 2.030 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo. Na izraelskoj strani poginulo je 67 osoba, uglavnom vojnika.

Dvije su strane u srijedu ponovno razmijenile vatru nakon što je prekinuto primirje a pregovarači u Kairu nisu se uspjeli dogovoriti o dugotrajnijem primirju.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u srijedu navečer strane da obnove pregovore i hitno postignu “održivi i trajni prekid vatre”.

Vijeće sigurnosti je, izražavajući veliku zabrinutost zbog prekida primirja, pozvalo sve strane da “spriječe eskalaciju stanja i hitno postignu humanitarni prekid vatre.”

Od prekida primirja najmanje je 21 Palestinac, uključujući nekoliko djece, ubijen a 120 je ranjeno, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Netanyahu je izložen pritiscima tvrdolinijaša u zemlji da pokrene opsežnu vojnu operaciju protiv Hamasa.

Izrael tvrdi da je ubio visokog dužnosnika Hamasa Mohameda Deifu no to niječu dužnosnici Hamasa koji tvrde da je on živ.

Deifova supruga i maleni sin ubijeni su u napadu i njihov je pokop održan u Gazi.

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je osam članova jedne obitelji ubijeno kad je pogođena njihova kuća u Deir el-Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze.

Favzi Barhum, Hamasov glasnogovornik kazao je kako bi se Izraelci trebali pripremiti za “najteže dane kojima su ikad svjedočili”.

Izrael kaže da je primrje prekinuto u utorak kada je Hamas ispalio tri rakete, no jedan od vođa Hamasa Musa Abu Marzok tvrdi da se to nije dogodilo.

“Nikakve rakete nisu izvorno ispaljene iz Gaze, radi se samo o opravdanju Izraela za napad na vrlo značajnog dužnosnika Hamasa”.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je najsnažnijim riječima prekid primirja i pozvao je strane da postignu trajni prekid vatre koji će obuhvatii i druga pitanja koja se tiču Gaze.

Neizravni izraelsko-palestinski pregovori o primirju, koji se već danima održavaju u Kairu uz posredovanje Egipta, nalaze se pred propašću za što se međusobno optužuju dvije strane. Optuživši Hamasove islamiste za prekid primirja, Izrael je trenutačno opozvao svoje pregovarače s pregovora u Kairu.

Palestinski pregovarač Azam al-Ahmed kazao je da Izrael na pregovorima nije odgovorio na posljednji palestinski prijedlog.

Palestinci žele da Izrael i Egipat ukinu blokadu Pojasa Gaze uvedenu 2007. što bi uključilo otvaranje graničnih prijelaza i slobodan promet ljudi i roba.

Netanyahu je već ranije kazao kako neće učiniti nikakve ustupke koji bi ugrozili izraelsku sigurnost i zahtijeva demilitarizaciju Gaze kao i kontrolu na graničnim prijelazima.

U sukobima je uništeno tisuće domova u Gazi i teško je oštećena infrastruzktura.

Dugoročni sporazum između Izraela i militantnih skupina u Pojasu Gaze omogućio bi obnovu toga područja nakon pet tjedana sukoba.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 21.8.2014. u 09:13