Nesuvisli potez vlade promene

Haaretz
Autor/ica 28.10.2021. u 07:22

Nesuvisli potez vlade promene

Zabranjeno kupanje, foto: Ivan Šepić

Komentar uredništva

Objava vlade o civilnim organizacijama koje su aktivne na Zapadnoj obali, a kojom se one svrstavaju u terorističke organizacije, predstavlja čin destruktivne ludosti koji prlja sve partije koje u njoj učestvuju, kao i samu državu. Stavljanje van zakona organizacija za ljudska prava i progon humanitarnih aktivista karakteristični su za vojne režime u kojima je demokratija u najdubljem smislu samo mrtvo slovo na papiru.

Nalog koji je potpisao ministar odbrane Beni Ganc proglašava 6 organizacija terorističkima. Tu je Addameer koja pruža pravnu pomoć zatvorenicima, prikuplja podatke o zatvaranjima, uključujući i takozvana administrativna hapšenja bez suđenja i bori se protiv torture u zatvorima. Zatim je tu organizacija Al Haq koja dokumentuje povrede prava Palestinaca na teritorijama. Tu je i palestinski ogranak Međunarodne organizacije za zaštitu prava dece, koja prati slučajeve pogibije dece kao i položaj dece u izraelskim zatvorima. Zatim Udruženje zemljoradničkih odbora koje pomaže palestinskim poljoprivrednicima na teritoriji C (oblast Jude i Šomrona koja je pod punom izraelskom kontrolom). Zatim su tu i Udruženje odbora žena i Institut za istraživanja Bisan.

Namera je jasna: Izrael će se protiv ovih organizacija boriti na isti način kao što se bori protiv terorističkih organizacija. Ukida se razlika između onih koji u svojoj borbi koriste nasilne metode zbog kojih stradaju civili i pravnika i levih aktivista iz organizacija koje pružaju pravnu pomoć zatvorenicima, protive se torturi, brane živote i prava žena i dece i dokumentuju povrede ljudskih prava Palestinaca na okupiranim teritorijama. Od sada će svako povezan sa ovim organizacijama za državu biti terorista.

Uspostavlja se direktna veza između definicije nenasilne borbe protiv okupacije kao „diplomatskog terorizma“ i obeležavanja organizacija za zaštitu ljudskih prava kao terorističkih. To doslovno znači da svaki otpor okupaciji postaje terorizam. Izrael potkopava razliku između legitimne i nelegitimne borbe. Ovo će biti raj za terorističke organizacije i pojačanu upotrebu nasilja. Ako se svaki oblik otpora smatra terorizmom, kako je uopšte moguće protiviti se okupaciji a ne biti terorista?

Postavlja se pitanje u kojem stanju svesti je ministar Ganc potpisao ovakav nalog. Da li i on, kao ministarka Ajelet Šaked, flertuje sa zamišljenim desnim biračkim telom i sanja o danu kada će postati lider desnice umesto Benjamina Netanijahua? Da li je pokušao da neutrališe posledice svog sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, koji ga je prikazao kao levičara?

Kako god, radi se o nerazumnom potezu vlade koja sebe naziva „vladom promene“, čime se ona pozicionira kao ekstremno desničarska, dok participiranje partija levice i centra u njoj postaju farsa. Ako je ovo obećana promena, ne ostaje nam mnogo prostora za odbranu ove vlasti zbog straha od onoga što bi došlo na vlast na novim izborima.

Ostaje nada da će, u izostanku unutrašnjeg otpora, ozbiljan ukor stići iz američke administracije koja će možda zaustaviti realizaciju ovog nesuvislog poteza.

Haaretz, 24.10.2021.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net

Haaretz
Autor/ica 28.10.2021. u 07:22